Jól vizsgáznak a fiatalok

Munkatársunktól
2011. 06. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ötszáz és ezer méteren valamennyi magyar egység bejutott a döntőbe a Belgrádban zajló kajak-kenu Európa-bajnokságon. Tegnap délelőtt először az ezerméteres előfutamokat bonyolították le. Vajda Attila (C-1), Kovács Katalin (K-1), a Dombi Rudolf, Kökény Roland, valamint a címvédő Szabó Gabriella, Csipes Tamara duó (mindkettő K-2) és a Kammerer Zoltán, Vereckei Ákos, Kucsera Gábor, Boros Gergely összeállítású kajak négyes egyaránt első hellyel egyből a döntőbe evezett, a Sáfrán Mátyás, Sáfrán Mihály, Tóth Márton és Mike Róbert alkotta kenu négyesnek a kevés nevező miatt nem is kellett selejtezőt vívnia, s csak a fináléban száll majd vízre először. Úgy is fogalmazhatunk, e távon csak az újonc Dombvári Bencének (K-1), valamint a Széles Gábor, Nagy Péter kenu kettesnek kellett rajthoz állni a délutáni középfutamon. Széleséknek nem okozhatott gondot a finálé elérése, amihez a 19 éves Dombvárinak már itt bravúrra volt szüksége, az ötszázon tavaly világbajnok svéd Gustafssont kellett megelőznie. Sikerült.
Vajda Attila látszólag könnyed lapátolással került a döntőbe, mégsem volt elégedett. „Nagyon hullámos a víz, nehéz rajta evezni, ezért nem is mentünk teljes erőbedobással. Az döntött, hogy a hullámokon én voltam a legstabilabb” – mondta az MTI-nek. A pálya minőségére panaszkodott az utcahosszal diadalmaskodó Kovács is. „Lötyögős és hínáros a víz, de ettől függetlenül minden rendben ment” – fogalmazott a kétszeres olimpiai bajnok kajakos, aki tavalyi negyedik helye után az idén javítani szeretne.
Ötszáz méteren csupán a szintén újonc Kugler Attila kényszerült ismétlésre kajak egyesben, de megoldotta a feladatot. A címvédőként rajtolt Kozák Danuta (K-1), a Csipes Tamara, Kovács Katalin duó (K-2) és a Szabó Gabriella, Kozák, Kárász Anna, Benedek Dalma öszszeállítású kajak négyes egyformán futamgyőzelemmel, Korisánszky Péter Dániel (C-1) egy második, a Németh Szabolcs, Vasbányai Henrik (C-2) és a Tóth Dávid, Kulifai Tamás (K-2) duó pedig egy-egy harmadik hellyel kvalifikálta magát a legjobb kilenc közé.
„Nem nagyon érzem még ezt a versenyt, talán azért, mert nem volt időm ráhangolódni, hiszen hétfőn még pótválogatót mentem Szegeden. Azóta mindössze kétszer edzettem” – értékelt Kozák, aki ennek ellenére két olimpiai bajnokot, az olasz Josefa Idemet (2000, Sydney) és az ukrán Inna Oszipenko-Radomskát (2008, Peking) is maga mögé utasított első pályáján.
„Gyakorlatilag ez volt a második alkalom, hogy Tamara ült elöl a hajóban. Edzőnk, Csipes Ferenc azt mondta, hogy a táv első felében egymásra, a második felében pedig az ellenfelekre figyeljünk, ezt be is tartottuk, és bevált. Az biztos, hogy a döntőben nem szabad az utolsó 100-150 méterre hagyni a döntést” – fogalmazott Kovács.
A kora délutáni programot húszperces technikai malőr zavarta meg. Körülbelül a kiírt műsor felénél az egész komplexumban elment az áram, a rajtgépek és az időmérők sem működtek, így állt a verseny. Reméljük, ma nem lesz hasonló gond, mert a televízió élőben közvetíti az ezres döntőket. Az Eb vasárnap az 500, 200 és 5000 méteres döntőkkel zárul.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.