Kadhafi továbbra is NATO-célkeresztben

Hírösszefoglaló
2011. 06. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét NATO-gépek támadták Moammer el-Kadhafi líbiai vezető főhadiszállását és annak környékét tegnap hajnalban a főváros, Tripoli központjában. Robbanások sorozatát lehetett hallani Kadhafi Báb-el-Azizíja nevű főhadiszállásának környékéről, és sűrű, fekete füst szállt fel onnan. A létesítményt korábban már többször támadta a NATO légiereje.
Oroszország és Kína óvta a líbiai konfliktusba bekapcsolódott erőket az erőszak eszkalálódásától, és felszólított az ENSZ BT 1970. és 1973. számú határozatainak maradéktalan betartására abban a közös nyilatkozatban, amelyet Hu Csin-tao kínai elnök látogatása alkalmából tegnap írtak alá Moszkvában. Hu Csin-tao és Dmitrij Medvegyev orosz államfő megerősítette, hogy Moszkva és Peking álláspontja az „arab forradalmak” kérdésében közel áll egymáshoz. A két elnök az MTI által idézett dokumentumban hangsúlyozta: a Közel-Kelet és Észak-Afrika országainak belügyeibe külső erőknek nem szabad beavatkozniuk, az ottani konfliktusok megoldását békés, jogi úton, esetleg a nemzetközi közösség konstruktív segítségével kell keresni.
A Washington Post közben arról írt, hogy Moammer Kadhafi líbiai vezető lemondásáról tárgyal Washingtonban ezen a héten az a megbízott, akit az észak-afrikai arab ország titkosszolgálatának vezetője menesztett az Egyesült Államokba. A lap szerzője, David Ignatius úgy tudja, hogy Kadhafi szándéka szerint visszavonulna a sivatagba. Ignatius forrását meg nem nevezve azt írta, hogy Abdallah asz-Szenúszi, a líbiai titkosszolgálat vezetője megbízottat küldött Washingtonba, aki a héten találkozik az Obama-kormány egyik magas rangú tisztségviselőjével.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.