Kislányok, kisfiúk is áldozatok lehetnek

Tízpontos petíciót nyújtott át a kormánynak tegnap több civil szervezet, amelyben a gyermekprostitúcióval szembeni határozottabb fellépést, egyebek mellett a büntető törvénykönyv szigorítását követelik. A prostitúcióra kényszerített lányok legtöbbje már 14 évesen áldozattá válik.

Mizsei Bernadett
2011. 06. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén februárban készített tízpontos petíciót 19 civil – köztük konzervatív és liberális – szervezet, amelyhez azóta még 30 csatlakozott. Céljuk az volt, hogy felhívják a döntéshozók figyelmét: a gyermekprostitúció az egyenlőtlenség, a kizsákmányolás legroszszabb formája, alig helyrehozható súlyos károk, alapvető emberi jogi sérelmek, lelki, fizikai és társadalmi sérülések okozója. A petícióban – amelyet tegnap juttattak el a kormánynak – egyebek mellett azt követelik, hogy a jelenleginél súlyosabb büntetéssel fenyegessék a kiskorú prostituált „használóját”. Leszögezik, gyermekprostitúció esetén a bűntett elsőrendű elkövetője a „vásárló”, ezért fel kell kutatni és példásan meg kell büntetni a prostitúció haszonélvezőit: a bordélyosokat, a futtatókat, a kerítőket és az emberkereskedőket. Követelik, hogy a kormány indítson hatékony programokat a tizen-nyolc éven aluliak prostitúciójának megelőzésére, a gyermekáldozatok kimentésére, szociális és pszichés reintegrációjára.
Betlen Anna, a Magyarországi Női Alapítvány szakértője tegnap arra hívta fel a figyelmet, hogy egy 2007-es jogszabály bűncselekménynek minősíti „a fiatalkorú által nyújtott szexuális tevékenység használatát”, ám hatálybalépése óta egyetlen ítélet sem született ilyen jellegű ügyben, miközben kiskorú prostituáltakat már előállítottak. A gyermekprostituáltakról elmondta, legtöbbjük már 14 évesen bekerül ebbe a világba, 16-18 évesen külföldre viszik őket. Megjegyezte, nemcsak a lányokat, a fiúkat is prostitúcióra kényszerítik, akik „használói” általában szintén férfiak.
Juhász Borbála, a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség alelnöke bejelentette, az Európai Női Lobbi kampányt indít a prostitúció leküzdéséért. Megjegyezte, a szexuális kizsákmányolás megakadályozása rendkívül fontos, hiszen – ha tehetné – tíz örömlányból kilenc hagyná abba a prostitúciót.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.