Kitaszított Gazprom

Hírösszefoglaló
2011. 06. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megakadályozta az Európai Bizottság, hogy a Gazprom ötvenszázalékos részt vásároljon az ausztriai Baumgartenben lévő Közép-európai Gázelosztó Központban – jelentette be a távirati iroda beszámolója szerint Alekszandr Medvegyev. A Gazprom exportálócégének vezérigazgatója tegnap az eset körülményeiről szólva Moszkvában úgy fogalmazott: „a bizottság hátsó szándékot látott az üzletben, azt feltételezte, hogy így akarjuk leigázni Európát, s olyan elképzeléseket tulajdonított nekünk, amelyekkel nem rendelkezünk”. Medvegyev szerint ezt támasztja alá az is, hogy az EU „elfogadhatatlan feltételeket támasztott” a Gazprommal szemben. A baumgarteni gázelosztó egyébként fontos csomópontnak számít, hiszen itt megy át az Európába tartó orosz gáz mintegy harmada. Emellett a tervek szerint az elosztónál érne véget az orosz Déli Áramlat gázvezeték nyomvonala, miként ez lenne a végpontja az uniós és amerikai kezdeményezésre épülő Nabucco vezetéknek is.
A távirati iroda nem sokkal később arról adott hírt, hogy Alekszandr Medvegyev azt is közölte: idén télen – ezer köbméterenként – 400 dollár feletti áron érkezik majd orosz földgáz Európába. A Gazprom korábban 352 dolláros árral számolt. A vállalat egyébként idén több mint hatvanmilliárd dolláros exportbevételt remél.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.