Kolozsvár: mustra hetven év után

Hetven év után ismét könyvhetet tartanak Kolozsváron. Több mint húsz erdélyi és magyarországi kiadó kiadványaiból válogathatnak az érdeklődők a 82. Ünnepi Könyvhéttel párhuzamosan zajló könyvmustrán.

2011. 06. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az anyaországszerte zajló 82. Ünnepi Könyvhéthez csatlakozó kincses városi könyvmustrának a Mátyás király szülőháza előtti tér ad otthont. Kolozsvár – Szatmárnémetihez, Nagyváradhoz és Marosvásárhelyhez hasonlóan – 1941-ben kapcsolódott be az először 1929-ben megtartott könyvhéthez, akkoriban Móricz Zsigmond volt Kolozsvár „sztárja”. Az idei könyvhét megnyitójára Csoóri Sándor költőt várták, ő azonban egészségi okok miatt nem tudott megjelenni az eseményen. Helyette Kelemen Hunor romániai kulturális és örökségvédelmi miniszter, költő és regényíró mondott díszbeszédet, amelyben kiemelte: az a tény, hogy több mint húsz kiadó van jelen a nagyszabású kulturális rendezvényen, bizonyítja, hogy a gazdasági válság ellenére a könyvkiadók talpon tudtak maradni.
– Ez elsősorban a magyar embereken múlik, akik nap mint nap könyvet vásárolva bebizonyították, hogy számunkra még mindig érték az írott szó – hangoztatta a tárcavezető, hozzátéve: az erdélyi könyvkiadók idén több mint 26 millió forintnak megfelelő támogatásban részesültek a bukaresti Nemzeti Kulturális Alapból.
A holnapig tartó kolozsvári ünnepi könyvhetet a Romániai Magyar Könyves Céh és a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (utóbbi 2,1 millió forinttal támogatta a mustrát) szervezi Egy korty könyv mottóval. A rendezvényen zömében erdélyi kiadók vesznek részt, a magyarországiak a vártnál kisebb számban jelentkeztek, de a határon túli könyvek forgalmazásával foglalkozó magyarországi Xantusz könyvkereskedés jóvoltából felvidéki és vajdasági magyar könyveket is lehet vásárolni a kincses városban.
A mustrára meghívott szerzők szintén a Mátyás király szülőháza előtti téren dedikálják köteteiket, ugyanakkor a Kolozsvár Társaság székhelyén, a Sapientia egyetemen, a Gaudeamus könyvesboltban, valamint a Bulgakov és a Klausen kávéházban könyvbemutatókat, felolvasásokat tartanak.
A könyvhét kísérőprogramjaként tárlat nyílt a Szentimrei Alapítvány gyűjteményéből a Romániában 1918–1945 között magyar nyelven kiadott könyvekből: a több mint hétezer kötetből százötvenet mutatnak itt be. A Kolozsvár Társaság pedig Kolozsvár büszkesége elnevezéssel oklevelet adományozott a város szellemi életének gyarapításában kiemelkedő érdemeket szerző Dávid Gyula irodalomtörténésznek, a Polis Kiadó igazgatójának.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.