Közepes terméskilátás

Hírösszefoglaló
2011. 06. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ország déli részén a gazdálkodók már megkezdték az őszi árpa aratását; a mintegy 165 ezer hektáros területből 2000 hektáron végeztek a munkával – közölte Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárügyekért felelős államtitkára az Országos Aratási Koordinációs Bizottság ülése után. Őszi árpából mintegy 3,8 millió tonna átlaghozamra lehet számítani az idén, ebből 600 ezer tonnát takaríthatnak be a gazdálkodók. Az államtitkár szerint búzából az idén közepes termésre van kilátás, minősége pedig jobb lesz a tavalyinál. Az őszi búza betakarítása szintén hamarosan megkezdődik; a több mint 900 ezer hektárról országosan 3,9 millió tonna búzára lehet számítani. A zöldségtermelők kártalanításáról az államtitkár azt közölte: a magyar termelők kára 10-12 milliárd forintra tehető – tudatta az MTI. A pénzhez várhatóan október közepéig jutnak hozzá a gazdálkodók.
Eközben tartósan magas élelmiszerárakra számít a nemzetközi Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet és az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Szervezete. Az árszínvonal azért marad tartósan magas, mert egyre nagyobb a kereslet az élelmiszer és a bioüzemanyag iránt, és emelkednek a termelési költségek. A jövő héten ülésező G20 országcsoport éppen ezért a fő gabonafélék piacainak globális ellenőrzésére készül, hogy ezzel akadályozza meg a spekulációs árfelhajtást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.