Létrehozzák a nemzeti értéktárat

Tölgyesi Gábor
2011. 06. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Országgyűlési határozattervezet készül a Kárpát-medence kulturális örökségének stratégiai jelentőségéről. A Kárpát-medencei Magyar Autonómia Tanács kezdeményezésére a javaslat bevezetné a magyar nemzeti örökség címet is – jelentették be a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) székházában, ahol tegnap az örökségvédelmi törvény és a státustörvény tízéves jubileuma alkalmából tartottak ünnepélyes sajtótájékoztatót.
Tőkés László református püspök, európai parlamenti képviselő elmondta, a tervezet létrehozna egy magyar nemzeti értéktárat, bevezetné a magyar nemzeti örökség címet, ösztönözné az anyaországi és határon túli magyar területek közötti turizmus fejlesztését is.
A KÖH elnöke, Tamási Judit szerint a létrehozandó örökségi listára olyan értékeket érdemes felvenni, amelyek a magyarság hírét viszik Európa-szerte, egyben kifejezik a nemzet összetartozását.
A Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, Németh Zsolt a KÖH székházában július 2-ig látható Közös tér – Közös örökség című vándorkiállítást méltatta, kiemelte azt a fotókon bemutatott örökségvédelmi munkát, amely mintegy háromszáz határon túli magyar műemlék megújulását tette lehetővé. Az 1999-ben elindított program forrásai 2007-ben megszűntek, e munka öt évig gyakorlatilag források nélkül működött – emlékeztetett az államtitkár. E kiállítást valószínűleg ősszel Brüsszelben is bemutatják, Tőkés László és Németh Zsolt ajánlásával.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.