Litkey Bence utolsó futama

Alig telt el 24 óra munkába állása óta, máris egy balatoni vitorlásversenyhez riasztották a  sürgősségi mentőhajót. Hiába tett meg mindent a gyors járású Rupert mentőtisztje és az Országos Mentőszolgálat személyzete, nem sikerült újraéleszteni a 69 éves olimpikon, többszörös magyar bajnok vitorlázót, Litkey Bencét.

2011. 06. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hajómotorokat loptak el Földváron. Csónakmotorokat loptak el hét végén a balatonföldvári Spartacus Vitorlás Egylet kikötőjéből – tájékoztatta tegnap lapunkat a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. Karsay Kornél elmondta, három hajóst károsítottak meg a tolvajok, amikor vitorlásaikról feltehetőleg szombat hajnalban leszerelték és magukkal vitték az egyenként körülbelül háromszázezer forint értékű Yamaha motorokat. Kérdésünkre a sajtóreferens elmondta, nem jellemzők a hasonló bűncselekmények a Balaton kikötőiben, azonban óvatosságra intette a hajótulajdonosokat, s azt javasolta, aki teheti, szerelje le és zárja éjszakára a fedélzeti kabinba az értékes segédmotorokat. A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság lopás bűntette miatt eljárást indított ismeretlen tettes ellen – tette hozzá Karsay Kornél. Erdélyi Béla, a Spartacus Vitorlás Egylet elnöke lapunknak azt mondta, a tolvajok feltehetőleg csónakkal evezhettek a kikötőbe, mivel a 2, 4, illetve 6 lóerős, jó minőségű segédmotorokat csak azokról a vitorlásokról lopták el, amelyek orral a móló felé álltak, ezért takarásban maradhattak a bűnözők. (V. D.)


Vitorlásversenyhez riasztották szombat délután a Rupert sürgősségi mentőhajót. A Csopak előtti vízterületen lett rosszul a hajójában Litkey Bence olimpikon vitorlázó, többszörös magyar bajnok. A hatvankilenc éves sportolót – a szintén rendkívül sikeres vitorlázó testvérpár, Litkey Botond és Litkey Farkas édesapját – azonban a Rupert mentőtisztje és az Országos Mentőszolgálat időközben Csopakra érkező személyzete sem tudta újraéleszteni. Halálának oka egyelőre ismeretlen. Litkey Bencét szombat délután óta a hajójuk árbocára kötött fekete szalaggal gyászolják sporttársai, barátai.
Ha nem jut el a Belügyminisztériumhoz a Balaton nyári közbiztonságáért felelős tófejlesztési tanács segélykiáltása, és a katasztrófavédelem nem siet tizenötmillió forintos gyorssegéllyel a Vízi Mentők Magyarországi Szakszolgálatának (VMSZ) segítségére, akkor szárazon marad a Balaton egyetlen sürgősségi mentőhajója, az ötszáz lóerős, óránként kilencven kilométeres sebességre is alkalmas Rupert. A hajót három éve kapta meg a VMSZ, amely rendszeres pályázati lehetőség híján jórészt cégek támogatásával tudja üzemeltetni a nyaranként 24 órás szolgálatot teljesítő, a sürgősségi mentőautókkal azonos felszereltségű vízi járművet.
– Harmincmillió forint helyett egyelőre be kell érnünk 15 millióval, és ezzel, valamint további, akár természetbeni juttatásokkal remélhetőleg szeptember 4-ig üzemeltetni tudjuk a tó egyetlen minőségi mentőhajóját – mondta lapunknak Bagyó Sándor, a VMSZ elnöke.

Jegyzet a 7. oldalon

Dévaványai tragédia. Tűzoltók búvárok segítségével megtalálták a holttestét annak a két gyermeknek, akik szombaton fulladtak meg egy bányatóban a Békés megyei Dévaványán – jelentette az MTI. A tízéves kisfiú és a nyolcéves kislány kerékpározni indult a tóhoz, majd bementek a vízbe és elmerültek. Társuk értesítette a környéken lévő felnőtteket, akik ezután riasztották a mentőket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.