Magyar mesterhármas

Ch. Gáll András
2011. 06. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bacskai Balázs vasárnapi veresége akkora szenzáció itt Ankarában, hogy még tegnap reggel is erről beszéltek. Például Petar Leszov, a bolgárok vezetőedzője, a moszkvai olimpia légsúlyú bajnoka, aki csak ennyit mondott: „Bacskai nem kapott ki!” Pedig kikapott, legalábbis a pontozólapon.
– Képes megemészteni ezt a kudarcot? – kérdeztük a címvédőt.
– Vallásos vagyok, úgy fogom fel, hogy a Jóistennek mindennel szándéka van, nyilván ezzel is. Persze nem örülök.
– Tavaly Moszkvában sokkal jobban bokszolt. Nem volt rossz előérzete?
– Érdekes, nem, bizakodva vártam a francia Adriani Vastine elleni összecsapást. Még meccs közben sem gondoltam arra, hogy kikaphatok, csak akkor, amikor megintettek. Talán az lehetett a gond, hogy kevés nemzetközi tornával készültem az Eb-re, inkább a Bundesliga B-ben bokszoltam, de csak egy-egy meccset. Ha jól számolom, tavaly ilyenkor 25 mérkőzés volt mögöttem, most csak 15. De most már mindegy, a szeptemberi bakui vb-re kettőzött erővel készülök, meg akarom mutatni, hogy azért én továbbra is bajnok vagyok.
A franciák egyébként Adriani Vastine öccsét, Alexist – akit tavaly simán vert Bacskai a moszkvai döntőben – majd a világbajnokságon indítják. Merthogy sokkal jobb bokszoló a bátyjánál…
Ezek után ráfért a magyar csapatra egy kis siker, főleg, hogy a hétfőt az 56 kilós Nagy Krisztián veresége (9:20) nyitotta az olasz Parrinello ellen. De aztán jött Káté Gyula, a csapatkapitány, és lerendezte Vahrenholtot. A magyar 64 kilós 14:5-re győzött a fiatal, szívós német ellen, a tőle megszokott erényeket csillogtatva: küzdeni tudás, határozottság, rutin. Ma az olasz Mangiacapre lesz az ellenfele – immár éremért. Őt tavaly Moszkvában már megverte – ugyancsak a negyeddöntőben.
A félnehézsúlyú Szellő Imre 233 másodperc alatt kisöpörte a ringből az angol Mbwakongót. Háromszor számoltak a feketére, majd a bíró döntő fölényt hirdetett. „Nyugodtan bokszoltam, és amikor lehetőség kínálkozott, odacsaptam” – összegzett a kecskeméti bokszoló. Ma még nagyobbat kell csapnia, mert a török Sayak az ellenfél, akit tegnap az Eb eddigi legszemérmetlenebb csalásával hozták ki győztesnek. A 75 kilós Harcsa Zoltán kézsérülése miatt nem léphetett szorítóba, a szupernehézsúlyú Bernáth István viszont az este csattanójaként szétbombázta a lett Maculevicet, és 11:3-as győzelemmel követte Szellőéket a nyolc közé. Itt a kategória legfényesebb csillagával, az olasz Cammarellével találkozik. Ma a 49 kilós Lakatos Istvánnal együtt összesen négy magyar próbálkozik meg az éremszerzéssel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.