Megkapják az állami segítséget a látássérültek

Mizsei Bernadett
2011. 06. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tovább működnek a látássérültek regionális rehabilitációs központjai, amelyek a Nemzeti Erőforrás Minisztérium keretéből 125 millió forintot nyerhettek el működési költségeik finanszírozására december 31-ig. Mint arról korábban beszámoltunk, hét olyan regionális intézet működése került veszélybe, amely az elmúlt másfél évben uniós és hazai pályázatokból finanszírozta működését és fejlesztését. A központok elemi rehabilitációs szolgáltatást nyújtanak, vagyis az önálló életre készítik fel a vakokat és a gyengén látókat. Ide tartozik az önálló közlekedés elsajátítása, a házimunkák elvégzése, az önálló életvitelt segítő eszközök kölcsönzése és használatuk megtanulása vagy a Braille-írás megismerése. A központokban körülbelül kétszáz-kétszáz látássérültnek segítenek. Működésük azért került veszélybe, mert sem az előző kormányzati tervezés, sem a pályázó civil szervezetek nem készültek fel a szerződésben aláírt ötéves fenntartásra.
A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fogyatékosságügyért felelős miniszteri biztosa tegnap nehezményezte, hogy politikai hangulatkeltés és hisztéria előzte meg a pályázat kiírását, annak ellenére, hogy folyamatosan egyeztettek az elemi rehabilitációt biztosító regionális központokkal. Bernáth Ildikó ismertette, a pályázatot április 18-án írták ki, amelyen ugyanazok a szervezetek nyertek, amelyek most is működtetik a központokat. Kitért arra is, hogy az intézetek működésére a jövő évi költségvetésben külön keretet biztosítanak, és pontosan ellenőrzik majd a normatíva felhasználását. A központoknak havonta kell jelentést küldeniük a tárcának.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.