Miniszter dönt majd a vízdíjakról

Dékány Lóránt
2011. 06. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csak azok a társaságok üzemeltethetnek vízközművet, amelyek megszerzik a szükséges akkreditációt – többek között ezt tartalmazza majd a szeptemberre elkészülő víziközmű-törvény tervezete. Kurdi Viktor, a Magyar Víziközmű-szövetség (Mavíz) elnöke megkeresésünkre arról tájékoztatott, hogy a tegnap Sopronban megrendezett szakmai konferencián elhangzott az is: a kormányzati elképzelések szerint a vízdíjak megállapításának joga átkerül az önkormányzatoktól az illetékes miniszterhez. A készülő víziközmű-törvény várhatóan leszögezi majd, hogy az áraknak fedezniük kell az amortizációs költségeket is. Jelenleg ugyanis számos településen ez a díjelem nem vagy csak kismértékben épül be a tarifába, hogy ezáltal maradjon olcsó a szolgáltatás. A törvény kitér majd arra is, hogy három éven belül vagyonértékelést kell végezni a teljes víziközmű-ágazatban. – Az amortizációs költségek beépítése szükséges a hosszú távon fenntartható vízszolgáltatás érdekében – húzta alá a Mavíz elnöke.
Kurdi Viktor ugyancsak fontos elemnek tartja, hogy a törvény alapelvi szinten rögzíti majd a keresztfinanszírozás tilalmát. Ez azért kell, hogy az önkormányzatok a vízdíjból származó bevételt ne fordíthassák más közösségi célra. A konferencián elhangzottak szerint létrejönne egy vízügyi felügyelet is, ám az még nem eldöntött kérdés, hogy ez a Vidékfejlesztési Minisztériumhoz vagy a Magyar Energia Hivatalhoz tartozik-e majd. A Mavíz elnöke a törvénytervezetből megismert részleteket pozitívan értékelte, mint fogalmazott: „a szakma már húsz éve vár a megfelelő szabályozásra”. Egyben bizakodásának adott hangot, miszerint számos alapvető kérdést kezel majd a törvény.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.