Napi sajtószemle

Munkatársunktól
2011. 06. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Spiegel
Szovjet katonák erőszakolták meg tizenkét éves korában Helmut Kohl német exkancellár 2001-ben elhunyt feleségét, Hannelore Kohlt – derül ki a visszaemlékezései alapján készült könyvből, amelyről a német hetilap jelentetett meg részleteket. A fényallergia-betegségtől és a férje munkamániájától szenvedő Hannelore 2001-ben, 68 évesen lett öngyilkos. Az életrajz szerzője kitér arra is, hogy a Kelet-Németországból származó feleségnek nagy szerepe volt abban, hogy férje a német egységet szorgalmazta.


FI
Az európai uniós soros magyar elnökségét értékelte a hét végén Martonyi János külügyminiszter a külföldre sugárzó legjelentősebb francia közrádió és France 24 hírtelevízió közös műsorában. Horvátország csatlakozását illetően Martonyi „abszolút optimistának” nevezte magát, miután az Európai Bizottság már minden szükséges dokumentumot előkészített, és jelenleg is tartanak az „intenzív egyeztetések a tagállamokkal”. A külügyminiszter szerint megvan arra minden „jogos remény”, hogy a hónap végéig, azaz a magyar elnökség vége előtt lezáruljanak a csatlakozási tárgyalások Zágrábbal. A külügyminiszter a bővítés folytatását stratégiai kérdésnek nevezte, miután véleménye szerint a kibővített Európa a gazdasági és politikai előnyökkel erősebbé teszi az uniót. Az adásban megismételték a France2 közszolgálati televízió június 12-i esti híradójában sugárzott riportot a magyarországi „cigányellenes félkatonai szervezetekről”. Arra a kérdésre, hogy az ilyen szervezetek miért nincsenek betiltva Magyarországon, Martonyi azt válaszolta, hogy be vannak tiltva. – Nem tudom, hogy ez a film mikor készült, de szeretném megerősíteni, hogy ezek a félkatonai szervezetek be vannak tiltva – mondta Martonyi.


Die Presse
Akár három nyugat-balkáni ország esetében is a csatlakozási tárgyalások megkezdését javasolhatja az idén az Európai Bizottság – vélekedett Stefan Füle az osztrák napilapban megjelent interjúban. A bővítési biztos kifejtette: Szerbia, Montenegró és Macedónia lehet ez a három ország.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.