Nem kellemes szomszédolás

A Videoton a Sturm Graz labdarúgócsapatával találkozik a BL-selejtező második fordulójában, és a tegnapi sorsoláson az is kiderült, hogy az Európa-liga első selejtezőkörében az FTC-re az örmény Ulisses, a Paksra az andorrai UE Santa Coloma, a sorozatba egy fordulóval később bekapcsolódó Kecskemétre pedig a kazah Aktobe vár.

Munkatársunktól
2011. 06. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fellebbezett a Győr. A Győri ETO FC tegnap fellebbezett az UEFA múlt pénteki döntése ellen, amely licencproblémák miatt három évre kizárta a csapatot az európai kupasorozatokból, továbbá 50 000 euróra megbüntette. Az európai szövetség fegyelmi bizottsága szerint a magyar együttes tavaly úgy szerepelt az Európa-liga selejtezőjében, hogy nem felelt meg mindenben az UEFA licenckövetelményeinek.


Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) svájci, nyoni központjában tegnap megtartott sorsoláson a számunkra első fontos momentum az volt, hogy a Bajnokok Ligája-selejtező második fordulójában érdekelt Videoton lehetséges ellenfeleinek száma hatra redukálódott: az eredetileg kiemelt együttesek közül a Dinamo Zagreb, a Partizan Beograd és a Sturm Graz maradt benn a kalapban, ahonnan ki lehetett volna húzni még a Plzent és két kétségkívül kellemes riválist, a litván Ekranast és a grúz Zesztafonit is. Ehelyett viszont a fehérváriak az egyik kellemetlennel kerültek össze, a Sturmmal, Szabics Imre csapatával. A hazájukban idén harmadszor megkoronázott graziak 36 bajnoki meccsükből 19-et megnyertek, kilencet adtak döntetlenre, azaz nyolcat vesztettek el; a végelszámolásnál három ponttal előzték meg a második Salzburgot, öttel a harmadik Austria Wient. A csapat legeredményesebbje, az osztrák válogatott Roman Kienast 19 gólt szerzett, a sorban utána Szabics következik kilenc találattal.
– A Sturm Graz hosszú és kemény harcot vívott az első helyért a bajnokságban, és csak az utolsó fordulóban sikerült nyernie. Ebből egyrészt kiderül, hogy jó csapatról van szó, másrészt pedig az is nyilvánvaló, hogy fejben is erős az ellenfelünk. A kerete tapasztalt játékosokból áll, több válogatott is szerepel a soraikban, ismert idegenlégiósaik is vannak – mint például Szabics Imre –, akik más európai bajnokságokban és kupasorozatokban is szerepeltek már. Büszkék lehetünk arra, hogy ma már a Vidi is a legrangosabb kupában, ilyen csapatok között versenyezhet – nyilatkozta Paulo Sousa vezetőedző a fehérváriak honlapján, kerülve az esélylatolgatást. Ugyanitt Szabics azt fejtegette, hogy szerette volna elkerülni a Videotont, mert erős csapatnak tartja. Facebook-oldalán ellenben azt írta: „Szuper, hogy a Videotont kaptuk, hiszen így nem kell messzire utaznunk. A szurkolók is velünk tarthatnak, és Székesfehérváron is hazai hangulatot teremthetnek. Szükségünk lesz a buzdításra, mert nehéz az ellenfél.” Az utolsó félmondattal azért van némi összhang a támadó két gyorsértékelése között…
A július 13-án, 20.30 órakor esedékes első összecsapáson a Sturm a pályaválasztó, ám kénytelen volt Klagenfurtot választani, mert a grazi UPC Arenában éppen akkor zajlanak az amerikaifutball-vb B csoportjának küzdelmei. A székesfehérvári visszavágóra július 20-án, ugyancsak 20.30-as kezdéssel kerül sor. Ha a Videoton elbukja a párharcot, búcsúzik az európai kupaporondtól, továbbjutás esetén viszont a későbbi, 3. vagy 4. fordulós kiesés is új esélyt kínálna az Európa-ligában. Az eleve itt érdekelt együtteseinknek Ausztriánál sokkal messzebbre kell utazniuk, cserébe viszont jóval könnyebb ellenfeleket kaptak. A selejtező első fordulójában a bajnoki ezüstérmes Paksi FC az andorrai UE Santa Colomával, a bronzérmes Ferencváros az örmény Ulisses együttesével találkozik. Az első összecsapásokra június 30-án, a visszavágókra július 7-én kerül sor. Mindkét magyar gárda idegenben kezd. Már azt is tudni lehet, hogy ha továbbjut, akkor a Paks a lett Duagava és a norvég Tromsö, az FTC a norvég Aalesund és a walesi Neath párharc nyertesével mérkőzik a második fordulóban, s mindkét magyar gárda saját közönsége előtt vívná az első meccset. A kupagyőztes Kecskemét a második fordulóban kapcsolódik be a sorozatba, és a kazah Aktobe együttesével találkozik. Ebben a körben az első összecsapásokat július 14-én, a visszavágókat július 21-én játsszák.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.