Nem tudtunk kitörni

Jórészt tegnap is a görög események határozták meg a pesti tőzsde történéseit. A Balkánról érkező kedvezőtlen hírek hatására némileg gyengült a BUX index, miközben a forint helyben járt.

Munkatársunktól
2011. 06. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Átlag alatti forgalom mellett egy százalékot esett tegnap a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe: a BUX 213,85 pontos csökkenés után 22 488,08 ponton állapodott meg. A pesti parketten 12,6 milliárd forint értékben cseréltek gazdát a papírok, s a vezető részvények vegyesen szerepeltek. Egyedüliként a Richter mutatott némi erősödést: a gyógyszergyártó cég papírjainak értéke 0,1 százalékot emelkedett. A Magyar Telekom árfolyama nem változott, ám a Mol és az OTP gyengült. Az olajipari vállalat egyszázalékos, míg a bank 1,7 százalékos mérséklődést volt kénytelen elkönyvelni.
A kereskedést értékelve Sőre Balázs, a Buda-Cash Brókerház üzletkötője a távirati irodának úgy fogalmazott: a Görögországgal kapcsolatos hétvégi hírek miatt negatív hangulatban kezdtek az európai piacok, így a magyar is. – A borúlátás itthon egész nap kitartott – mondta a szakember, s megjegyezte, hogy az alacsony forgalom mellett főleg az OTP- és a Mol-részvényeket adták-vették a budapesti parketten. Úgy vélekedett, hogy a következő napokat is a görög események és a héten várható amerikai jegybanki alapkamatdöntés határozzák meg. Vaszkó Szabolcs, az Erste Befektetési Zrt. üzletkötője mindezt azzal egészítette ki, hogy minden piaci szereplő a görög fejleményekre figyel, s ez mínuszba taszította a kontinens mutatóit. A tegnapi hazai történéseket a sisaki finomító Molhoz kapcsolódó híre is befolyásolta, miként az európai pénzügyminiszterek délutáni megegyezéséről szóló tudósítás is komoly érdeklődésre tartott számot.
Eközben minimálisan változott a forint árfolyama. Tegnap kora este 267,78 forinton állt az euró a délután négykor elért 268,05 forint és a reggel hét óra körüli 268,14 forint után. A svájci frank este 18 óra körül 222,26 forintot ért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.