Nyári éj a múzeumokban

FESZTIVÁL<br /><br />Egy héttel a budapesti előtt ünnepli a vidék a Szent Iván éjszakájához kapcsolódó Múzeumok éjszakáját. Bárhol is járunk a hét végén, szombaton érdemes lesz benézni a délutántól késő éjszakáig tartó programokra.

R. Kiss Kornélia
2011. 06. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dizájntúra a betondzsungelben. A magyar dizájnerek, divat- és formatervezők néhány órára megint különleges barangolásra csábítanak mindenkit. Műhelytitkok, kedvezmények, mini-divatbemutatók, performanszok várják majd a belvárosi dizájnboltokba betérőket. Ma este héttől éjfélig a főváros szívében, a Stylewalker Night részeként a nemrég nyílt Black Boxban Pál Gábor fotóművésznek, a Formában Murányi Kristóf képzőművésznek, a Rododendronban kortárs ötvösöknek rendeznek tárlatot, a Csendesben Bolha bazárt tartanak, az Eclectickben Mestyán Barbara tavaszias ékszer- és táskakollekcióját állítják ki. Egyesek interaktivitásra buzdítanak: az Esztille Stúdióban bárki megtervezheti saját Ille-olla-kabátját vagy Esztány-táskáját. A legjobbakat a tervezők, Illésy Lenke és Esztány István meg is valósítják. Természetesen a UniqueBudapest szokásos túráira is be lehet nevezni: az első helyszín Makány Márta bemutatóterme lesz, onnan majd riksával lehet folytatni a bandukolást. Holnap este kilenctől az Ötkertben pedig lecsengő bulit tartanak: koncertezik a Cherry Bomb és az Akkezdet Phiai. (M. S.)


Akad, aki új kiállítások megnyitására, van, aki a korábban is meglévő anyag rendhagyó bemutatására, és olyan is, aki a szokásostól egészen eltérő, könnyedebb közönségcsalogató programok szervezésére használja majd fel a Múzeumok éjszakája első, vidéki felvonását. A célközönség leginkább talán a fiatal felnőtt korosztály. Az esemény reklámplakátján is jobbára ők szerepelnek: azt szeretné sugallni a kampány, hogy múzeumba járni jó buli. És miért is ne lenne az? Végül is az internet korában élünk, ömlik ránk az információ, ellenőrizetlenül és magyarázat nélkül. Talán hamarosan elkezd majd nagyobb jelentőséget kapni az, hogy interaktív módon, személyesen nekünk elmagyarázva, takarékosan adagolva jussunk hozzá, vagy megcsodáljunk valamit, nem azért, mert véletlenül elénk került, hanem időt áldozva, tudatosan. A Múzeumok éjszakája jó alkalom lehet erre, a választási lehetőségek száma pedig elképesztően nagy. Országszerte számos helyen mostanra időzítették új kiállítások megnyitóit, érdemes ezért részletesen helyben tájékozódni. Néhány esemény: Esztergomban idősebb Markó Károly rajzaiból, Pécsett Martyn Ferenc válogatott munkáiból nyílik tárlat, Debrecen Csehországot látja vendégül: különlegességnek ígérkezik a Hrabal-galaxis pillanatképei című kiállítás és a nyugat-csehországi plzeni múzeum cseh sörtörténeti tárlata is. Persze nem maradnak el a hangulati elemek sem: fáklyás és zseblámpás tárlatvezetések lesznek sok helyen, Kecskeméten utazhatunk félszázados Ikarus retrobusszal, Nógrádban pedig akár rabszállító autón is kirándulhatunk a balassagyarmati börtönbe.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.