Örömzene a macskaköveken

Szombathely mára hagyományossá lett jazzfesztiválját, a Lamantint a mai napig egy lelkes baráti társaság szervezi meg a hozzá társuló improvizációs táborral együtt. A húzónevekkel tarkított örömzene holnaptól egy héten át tart a vasi megyeszékhelyen.

Juhász Emma
2011. 06. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Historikus időutazás. Ma este kezdődik és jövő hét szombatig tart a XVII. régizenei napok programsorozata Sopronban. Első este a fesztivál állandó vendége, a világhírű amerikai fortepianoművész, Malcolm Bilson ad koncertet Cramer-, Mozart-, Haydn- és Beethoven-műveiből a Liszt-központban. A fesztiválon Szekendy Tamás a Szent György-templomban játszik orgonán, de ugyanitt rendezik meg Anneke Boeke barokkfurulyaestjét is. A kamaraesten közreműködik Davidovics Igor lantművész és a viola de gambán játszó Regős Júlia és Szászvárosi Sándor. Mozart-műveket szólaltat meg a három évtizedes múltra visszatekintő Capella Savaria, Kolonits Klára szopránénekes pedig Beethoven-, Schubert- és Mendelssohn-dalokat énekel. A zenei napokhoz kapcsolódóan többek között fortepiano-, kamarazene-, énekmesterkurzusokat tartanak zenetanároknak, egyetemi hallgatóknak. A régizenei napok zárásaként a kurzus résztvevői adnak nagykoncertet a Liszt-központban. (M. S.)


Holnap este hétkor rögtön a Jazzation Acapella együttes adja meg az alaphangot a szombathelyi evangélikus templomban, aztán beindul a verkli: hétfőn este már jamsessionre várnak mindenkit a Lamantin improvizációs tábor tanárai és diákjai, kedden este nyolctól pedig a tanári gárda ad koncertet. Szerdától fordul a program nagyüzemi ritmusra; este hatkor a Lamantin jazzsátorban a Gayer Mátyás Trió lép színpadra.
A triót követő Dresch Quartet után a Hammond B3 orgona ötven évtizede aktív mestere, az amerikai dr. Lonnie Smith játszik majd. A csütörtök blues-funky nap lesz: este hattól Ferenczi György és a Rackajam, majd egy fura figura, egy isten háta mögötti amerikai porfészekből indult, világutazóvá lett muzsikus, Ben Prestage zenél.
Az utcazenészek gyöngye után a hatvanöt éves funklegenda, Leroy Emmanuel nemcsak saját zenekarát, az LMT Connectiont hozza magával a vasi megyeszékhelyre, de meghívta a soul detroiti nagykövetét, Melvin Davist is. Jövő pénteken Vukán György, Berkes Balázs és Balázs Elemér hármasa, a Creative Art Trio adja meg az este alaphangját, majd a lengyel Jacek Namyslowski Quintet érkezik. Brazil ritmusok és dzsesszharmóniák keverednek a szombathelyi éjben ezután, hála a összetéveszthetetlen, mély-lüktető hangú Tania Maria triójának.
A koncertek végén sem kell azonnal véget vetni a mulatságnak: a Lamantin-klubban természetesen most is minden este jamsession és utcazenei koncertek várják a jazzre éhezőket. A Lamantin jazzfesztivált a szokásokhoz híven most is az egyhetes improvizációs tábor diákseregének koncertje zárja majd jövő szombaton.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.