Per zárt ajtók mögött

Munkatársunktól
2011. 06. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkezdődött tegnap a korábbi sorozatszínész, Damu Roland ellen erőszakos közösülés vádjával indított büntetőper a Pesti Központi Kerületi Bíróságon, a testület azonban zárttá nyilvánította az eredetileg nyilvánosnak meghirdetett tárgyalást, és nem engedte meg, hogy a sajtó képviselői, illetve a hallgatóság a teremben tartózkodjon. Szabó Noémi bírónő bejelentette, hogy a nyilvánosságot erkölcsi okokból zárja ki, s hozzátette: az ügyészség, a védelem és az érintettek sem adhatnak ki semmilyen részletet az ügyben a sajtónak.
Egyelőre nem tudni, hogy utóbbi, példátlan tiltást milyen jogalappal hirdette ki a bíróság. A bírók, az ülnökök, a jegyzőkönyvvezetők, illetve az ügyészség képviselői a hatályos jogszabályok szerint eddig sem adhattak át információkat a médiának, a védelmet, valamint a kényszerintézkedés alatt nem álló vádlottat pedig legfeljebb megkérheti a titoktartásra a bíróság, de nem kötelezheti rá. Szabó Noémi bejelentése szerint a zárt tárgyalást a védelem indítványozta, ugyanakkor épp Damu Roland ügyvédjét feddte meg, mert az ügy tanúvallomásainak egy része már napokkal a büntetőper kezdete előtt eljuthatott az újságolvasókhoz.
Damu Rolandot, a TV2 Jóban-rosszban című szappanoperájának egykori sztárját volt párja, Palácsik Tímea jelentette fel, a nő állítása szerint szakításuk után a férfi megverte és megerőszakolta őt a lakásán. A nőről látlelet is készült, a rendőrség testi sértés és erőszakos közösülés miatt indított eljárást.
Damut novemberben előzetes letartóztatásba helyezte a Pesti Központi Kerületi Bíróság, az akkor nem jogerős döntés indokolása szerint a férfi meghiúsíthatta volna a büntetőeljárást, és befolyásolhatta volna a sértettet, illetve az ügy tanúit is. A kényszerintézkedés fenntartásában vagy megszüntetésében másodfokon döntő Fővárosi Bíróság már nem aggódott ennyire, és megszüntette a színész letartóztatását. A Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség erőszakos közösülés és aljas indokból elkövetett személyi szabadság megsértése miatt emelt vádat Damu Roland ellen áprilisban, a vádhatóság börtönbüntetés kiszabását indítványozta a vádlottra. Egyelőre nem tudni, hogy a bíróság majdani döntése figyelembe veszi-e, hogy Damu Rolandot korábban már felelősségre vonták hasonló esetek miatt: néhány éve felfüggesztett börtönbüntetést kapott, akkor egy másik régebbi barátnőjét bántalmazta súlyosan, a nőn több plasztikai műtétet is végeztek a verés után. Egy másik esetben vele dolgozó munkatársnőjét ütötte meg nyilvánosan.
A tegnapi zárt tárgyaláson a bíróság egy szakértőt és több tanút kívánt meghallgatni, úgy tudjuk, utóbbiak közül azonban csak egy jelent meg az idézésre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.