Politikai színezetű cseh sztrájk

Tegnap a cseh közlekedési szakszervezetek által meghirdetett sztrájk leállította az ország vasúti forgalmát, a vonatszerelvények éjféltől sehonnan sem indultak, a nemzetközi járatok az országhatár előtt vesztegeltek. Fennállása óta először nem indult útnak a prágai metró. A megmozdulást a szakszervezetek győzelemként értékelik.

Somogyi Mátyás
2011. 06. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elsősorban a kormány reformtervei ellen kívántak tiltakozni a független, illetve a vasutas-szakszervezetek szövetségei által meghirdetett sztrájkkal. Főként a nyugdíjkorhatár emelése, az általános forgalmiadó-kulcs növelése és az egészségügyben a fizetett pluszszolgálatok rendszerének bevezetése ellen emelték fel hangjukat. De politikai színezetű követeléseket – például a közvetlen államfőválasztás, népszavazási törvény sürgetése – is megfogalmaztak a sztrájk szónokai. E követeléseket határozottan visszautasította mind Václav Klaus államfő, mind Petr Necas kormányfő. Politikai zsarolásnak, az állam működésének megbénítására tett kísérletnek nevezték e követeléseket. Miroslav Kalousek, a TOP 09 párt alelnöke, pénzügyminiszter leszögezte: a szakszervezetek a szociáldemokraták javára, zsarolással szeretnék visszafordítani a választások eredményeit.
A sztrájk lefolyását a fővárosi válságstáb nyugodtnak, problémamentesnek minősítette. A cseh főváros csütörtökön egy hétvégi napra hasonlított, amikor sokan vidékre távoznak pihenni. Szembetűnő volt a munkahelyükre kerékpárral utazók sokasága. A kormány több tagja is biciklivel, robogón vagy gyalog érkezett munkába. A sztrájkot támogató, mintegy kétezer-két és fél ezer tüntető a szakszervezeti vezetőkkel az élen végigvonult a város fő útvonalain, s egyes kormányhivatalok előtt skandálásokkal tiltakozott a kormány politikája ellen. A pénzügyminisztérium előtt Miroslav Kalousek tárcavezetőt, amikor megjelent közöttük, paradicsommal dobálták meg. A tüntetőket azonban a közösségi weboldalakon összehívott ellentüntetők is „köszöntötték”. A metróban, a svejki szellem megnyilvánulásaként „Világ szakszervezetesei, nyaljátok ki a…!” szövegű nagy transzparens díszítette egy vagon ablakát. A tüntetők az államfő hivatala előtt is demonstrálni akartak, ám tervüktől az eső miatt elálltak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.