Régi királynők újra a füvön

Előzetesen egyértelműen a Williams nővérek visszatérése az idei angol nyílt teniszbajnokság szenzációja. Tavaly még együtt nyerték meg a női párost, Serena pedig az egyest, de utána ő közel egy, Venus pedig január óta fél évet hagyott ki. Ketten együtt kilencszer győztek „szingliben” Wimbledonban. A mieink közül Czink Melinda védett ranglistájának köszönhetően főtáblás, Arn Gréta indulása az utolsó pillanatig kérdéses sérülése miatt. A férfiaknál Nadal, Djokovics, Federer és Murray az esélyes.

Deák Zsigmond
2011. 06. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Wimbledonban összehasonlíthatatlanul nagyobb az eső valószínűsége, mint Párizsban, viszont van fedett centerpálya és erős hagyományőrzés, így a „biztonsági” vasárnap helyett a szokásos hétfőn kezdődnek a 125. angol teniszbajnokság főtáblás küzdelmei. Függetlenül attól, hogy az időjárás-előrejelzések alapján hatvanszázalékos eséllyel esni fog…
Ez persze a szakmai „előrejelzéseket” nem befolyásolja, amelyek a női mezőny kapcsán eleve bizonytalanok. S ez csak fokozódik a Williams testvérek visszatérésével, akik összesen kilencszer diadalmaskodtak itt egyéniben, s együtt négyszer párosban. Ezen a héten Eastbourne-ben melegítettek be, az egy évet kihagyott Serena a nyolcad-, a féléves pauzát tartott Venus a negyeddöntőben esett ki. Tehát még nem az igaziak, de bárki ellen nyerési eséllyel bírnak, így jelenlegi szerényebb világranglista-helyezésük ellenére Serenát a 7., Venust a 23. helyen emelték ki a rendezők. Kérdés, két hétig kitart-e az erejük. A két legelőkelőbben kiemelt játékos – a világranglistát vezető Caroline Wozniacki, valamint Vera Zvonarjova – még sosem nyert Grand Slam-tornát, mellettük ott lehet a végelszámolásnál a Roland Garros friss bajnoka, Li Na, esetleg Marija Sarapova és Francesca Schiavone. Kim Clijsters nem indul.
Ami a mieinket illeti, előfordulhat, hogy egyedül Czink Melinda képviseli majd a magyar színeket a főtáblán. Bár jelenleg csak 262. a sorban, s hosszú sérüléshullám után versenyez újra, védett ranglistájának köszönhetően helyet kaphatott a 128-as főtáblán. „Bizakodva és elszántan várom a rajtot” – mondta, hozzátéve, hogy már teljesen egészséges. Viszont a szerencsével hadilábon áll, hiszen a 10. kiemelt Samantha Stosur jutott neki elsőre, akitől 2004-ben egyszer már kikapott, s aki most Eastbourne-ben is ott van a négy között.
Arn Gréta ennek a tornának a selejtezőjében megcsúszott a füvön, és részleges térdszalagszakadást szenvedett, ennek ellenére lejátszotta a meccsét, meg is nyerte, ám a wimbledoni szereplése veszélybe került. „Végtelenül sajnálom, mert ez a legkedvesebb tornám. Úgy érzem, javult egy kissé a helyzet, csütörtökön megpróbáltam edzeni egy kicsit, de sajnos esett az eső. A végső szót az orvosok mondják ki; lehet, hogy szombaton, vasárnap, de az is előfordulhat, hogy a mérkőzés előtt születik meg a végső döntés, játszhatok-e, vagy sem.” Ha játszhat, akkor a 11. kiemelt, bosnyák származású német Andrea Petkovic ellen teheti meg. Szávay Ágnes, mint ismert, gerincsérülése miatt fél évig bizonyosan nem lép pályára.
A férfiaknál a selejtezőben indult két magyar játékos, de Fucsovics Márton a második, Kellner Ádám pedig már az első körben kikapott. Ami a végső győzelmi esélyeket illeti, négyen jöhetnek komolyabban számításba, azok, akik az előző GS-versenyen, a Roland Garroson is elődöntőztek egymással: a címvédő és világelső Rafael Nadal, aki Párizsban hatodszorra nyert, Novak Djokovics, aki az idén egészen a francia bajnokság elődöntőjéig volt veretlen, a hatszoros wimbledoni győztes Roger Federer és a brit Andy Murray. A skót származású játékos az idén nagyon feni a fogát, hogy végre – Fred Perry 1936-os diadala után – újra brit földön maradjon a trófea.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.