Rögös utak vezetnek a főtáblák felé

2011. 06. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) a „szokott” helyszínen, a svájci Nyonban elkészíti a Bajnokok Ligája és az Európa-liga első szakaszainak sorsolását, és többek között az már bizonyos, hogy a BL-ben Luxemburg, Málta, Andorra és San Marino legjobbja már a jövő hét elején selejtez egymás között. A második körbe bekapcsolódó 34 együttes között (játéknapok: július 12–13., illetve július 19–20.) pedig már ott lesz a Videoton is, mégpedig a nem kiemelt együttesek között. Amennyiben a fehérváriak összekerülnének az itt első nyolc között rangsoroltak valamelyikével (BATE Boriszov, Maccabi Haifa, Dinamo Zagreb, Rosenborg, Partizan Beograd, APOEL Nicosia, Wisla Kraków, Sturm Graz), és továbbjutnának, akkor a harmadik fordulóban már kiemeltek lennének, így a felsoroltakat, valamint a becsatlakozó Glasgow Rangerst és az FC Köbenhavnt biztos nem fognák ki. (A Rosenborg talán nem is jönne rosszul kezdésnek, hiszen a BL-ben korábban már többször is vitézkedő gárda a norvég bajnokságban jelenleg csak a 12.).
Persze már ennyire is merészség előre- tekinteni, hiszen a második körben következhet olyan kiemelt együttes, mint a Maribor – amely tavaly az Európa-ligában könnyen kiejtette a Videotont –, a Malmö, a Slovan Bratislava, a Litex Lovecs és a cseh bajnok Plzen. Az is igaz ugyanakkor, hogy akadnának kellemesebb ellenfelek is, mint például a HJK Helsinki, az ír Shamrock Rovers, a litván Ekranes és a grúz Zesztafoni. S ezzel teljes is a paletta, a Videoton biztosan az említett csapatok valamelyikével találkozik. Megjegyzendő még, hogy a harmadik körbe a skót és a dán bajnokkal együtt belépő Genk nem lesz kiemelt, amikor itt a húsz együttest tíz párba sorsolják. S a tíz továbbjutó újabb körben dönti el, hogy melyik öt kerül fel a BL-főtáblára a bajnokok ágán. A top ligák csapatai, amelyek nem helyből főtáblásak, mint például a Bayern München, az Arsenal és a Lyon, továbbá a Benfica és a Dinamo Kijev, szerencsére külön ágon viaskodnak. Számunkra a lényeg: a Videotonnak három riválist kellene legyűrnie a főtáblára kerüléshez.
Az Európa-ligában a Paks és a Ferencváros már a selejtező első fordulójában (június 30., július 7.) érdekelt lesz, de az ötven együttes között kiemeltek, és az Olimpija Ljubljanát leszámítva komoly riválist nem kaphatnak. Ugyanakkor jó esély van arra, hogy messzire kell utazniuk, mert két-két kazah, örmény és Feröer-szigeteki, valamint egy-egy grúz és izlandi együttes is van a potenciális ellenfelek között. Az biztos, hogy a második körben már egyik magyar csapat, így a sorozatba itt bekapcsolódó Kecskemét sem lesz kiemelt, ennélfogva mindhárom már olyan gárdákkal is összeakadhat, mint a 2000-ben döntős Fulham, a Salzburg, az Austria Wien, a Lokomotiv Szófia vagy a BL-ben már főtáblán szerepelt Anorthoszisz Famaguszta és Zilina. S a főtáblához még két kört kellene menni úgy, hogy a selejtező harmadik fordulójában már ott lesz az Atlético Madrid és a Palermo, a rájátszásban pedig a Sevilla, a Roma, a Tottenham, a PSV Eindhoven, a Schalke, a Paris Saint-Germain, az Anderlecht, a Celtic, a Szpartak Moszkva, valamint a BL-selejtező harmadik köréből kipottyanó tizenöt együttes; tíz a bajnokok, öt a nem bajnokok ágáról. Vagyis a Videoton is, ha az első párharcát megnyeri. De inkább nyerje meg a másodikat is, és akkor már minimum főtáblás az Európa-ligában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.