Röviden

MTI
2011. 06. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hitelt kaptunk beruházásainkhoz
Összesen 735 millió euró összegben négy új hitelt nyújt Magyarországnak az Európai Beruházási Bank, a pénzt az uniós támogatást élvező hazai kiemelt beruházásoknál használhatjuk fel. A szerződéseket tegnap Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter jelenlétében írták alá Luxembourgban. Az összegből 300 millió eurót a Közlekedési, valamint a Környezet és energia operatív program beruházásaira, 300 milliót a vidékfejlesztési program fejlesztéseinek megvalósítására, 80 millió eurót egyes kistérségek megközelíthetőségét javító kisebb kiírások finanszírozására és 55 milliót az egészségügyi beruházásokra fordíthatunk. (MTI)

Fontos döntésekkel zárult az elnökség
Fontos döntéseket hoztak az unió pénzügyminiszterei a tegnapi, a magyar elnökség alatt megtartott utolsó találkozójukon. Egyebek közt jóváhagyták az unión belüli gazdasági koordináció fokozására és az euró stabilitásának megerősítésére szolgáló hat új jogszabály kompromisszumos tervezetét. A luxembourgi ülésen – amelyen Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter elnökölt – jóváhagyták a tagországoknak szánt országspecifikus ajánlásokat is. Matolcsy György a találkozó után közölte: az EU magyar elnöksége elérte azokat a céljait, amelyeket az uniós gazdasági kormányzás kiépítése, a pénzügyi szabályozási keret erősítése, valamint az úgynevezett európai szemeszter elindítása területén tűzött maga elé. (MTI)

Elektronikus lesz az építési engedély
Nettó 391 millió forintból alakítaná ki a Belügyminisztérium az építésügyi engedélyezési eljárás elektronikus rendszerét – az erről szóló kiírás a Közbeszerzési Értesítő tegnapi számában jelent meg. Az új rendszer adatbázisa az ország valamennyi településének információit tartalmazni fogja, és lehetőséget teremt rá, hogy az építkező elektronikusan adhassa be kérelmét, miként a hatóságok is elektronikus úton érintkeznek majd. (MTI)

Drágul a benzin és a repülőjegy
Emeli bruttó 2 forinttal a 95-ös benzin és bruttó 3 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol. Így a benzin átlagára 374-375 forintra emelkedik, a gázolajé 369 forintra. Eközben a Malév június 20-tól átlagosan 80 eurócenttel – 210 forinttal – emeli járatszakaszonként a kerozinpótdíjat. (MTI)

Kartellgyanú a betonpiacon
Kartellgyanú miatt eljárást folytat a Gazdasági Versenyhivatal hat budapesti betongyár ellen. A hatóság azt feltételezi, hogy a vállalkozások, valamint jogelődjeik igazgatói és kereskedelmi vezetői 2005 és 2007 között rendszeresen tárgyaltak egymással a piaci ár meghatározásáról. Az egyeztetések másik célja az lehetett, hogy a gyárak felosszák egymás közt a vevőket. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.