Röviden

MTI
2011. 06. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

35 év Ben Alinak
Tunisz. Tegnap 35 év szabadságvesztésre ítélték Zin el-Abidin Ben Ali egykori tunéziai elnököt és feleségét. Ben Alit a korrupció és rendőri elnyomás miatt feldühödött nép buktatta meg, elindítva ezzel a térségen végigsöprő „arab tavaszt”. Ben Ali ügyvédje a per kezdetekor – védence távollétében – a tárgyalás elnapolását kérte a bíróságtól. Ezzel azt szerette volna elérni, hogy a vádpontok meghallgatása után időt nyerjenek a védelem felépítésére. (MTI)

Gyerekáldozatok?
Tripoli. A líbiai kormány állítása szerint tizenöt ember, köztük három gyerek meghalt
a NATO egy újabb légicsapásában, amely Moammer el-Kadhafi líbiai vezető egy régi harcostársának rezidenciája ellen irányult hétfőn Szormanban, Tripolitól 70 kilométerre nyugatra. A NATO cáfolta a hírt. A kormány egyik tisztségviselője azt mondta, hogy nyolc rakéta érte a rezidenciát hajnali négy óra körül. (MTI)

Amerikai támadás
Pesavar. Amerikai, pilóta nélküli repülőgépekről kilőtt rakéták végeztek radikális iszlamista lázadókkal tegnap Pakisztán északnyugati részén, az Afganisztánnal határos törzsi övezetben – közölték helyi titkosszolgálati forrásból. Két támadás történt Kurram járásban, ahol eddig ritkák voltak az efféle akciók. Hírek szerint heten vesztették életüket. (MTI)

Üzenet a Saabnak
Prága. Petr Necas cseh kormányfő úgy véli, hogy ha a Gripen vadászgépeket gyártó svéd cég,
a Saab nem adja ki Prágának azokat a dokumentumokat, amelyek alapján el lehetne dönteni, hogy történt-e korrupció a cseh–svéd tranzakció során, akkor az új pályázaton a svédeknek nincs esélyük
a sikerre. A JAS–39 Gripen típusú svéd vadászgépek cseh bérlése 2014-ben lejár, s a prágai védelmi minisztérium még az idén szeretne új pályázatot kiírni. (MTI)

Szlovák leépítés
Pozsony. Július elsején 156 kórházi osztály szűnik meg Szlovákiában, mivel az Általános Egészségbiztosító nem köt velük további szerződést. A kórházakban 3300 ággyal lesz kevesebb, jelenleg 34 ezer van – írta összefoglalójában az Új Szó című pozsonyi magyar napilap tegnap. Marián Faktor, az Általános Egészségbiztosító vezérigazgatója leszögezte, a kórházak támogatása nem csökken, ugyanannyi pénzt kapnak, mint eddig: közel 50 millió eurót havonta. – Egyetlen kórház sem szűnik meg. A sürgősségi betegellátás mindenütt megmarad, csak ésszerűsítjük az osztályok működését. Megengedhetetlen, hogy 20 kilométeres körzetben három-négy azonos osztály működjön – tette hozzá Ivan Uhliarik egészségügyi miniszter. (MTI)

Kommunista vereség
Chisinau. A kommunisták vereségét eredményezte a Moldovai Köztársaságban rendezett helyhatósági választások vasárnapi második fordulója. A központi választási iroda tegnap bejelentette: a főváros, Chisinau polgármesteri tisztségét az Európa-barát kormánykoalíció közös jelöltje, Dorin Chirtoaca hivatalban lévő elöljáró nyerte el. (R. Sz.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.