Segítség a devizahiteleseknek

Tegnap este az Országgyűlés elfogadta a devizahiteleseket megsegítő törvénymódosító javaslatot. A szavazás előtt Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára azt mondta lapunknak, hogy a rögzített árfolyam 2014 végéig akár 10-15 ezer forintos havi törlesztőrészlet-enyhülést is jelenthet majd az érintetteknek.

Munkatársainktól
2011. 06. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A javaslatot kidolgozó tárca politikusa ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy aki ezt a megoldást választja, annak 2015-től vissza kell fizetnie a különbözetet. A szocialista Simon Gábor úgy véli, 2008-ig nem volt probléma a devizahitelekkel. Szerinte a törvényjavaslat csak rész- és látszatmegoldásokat tartalmaz, és inkább a fizetőképes devizahiteleseknek segít.
A parlament tegnap elfogadta az új alaptörvényhez kapcsolódó első, az Állami Számvevőszékről (ÁSZ) szóló jogszabályt is. A korábbiakhoz képest igen nagy változást jelent, hogy – ehhez a büntető jogszabályok módosítására is szükség volt – szabadságvesztéssel lesz büntetendő, aki az ÁSZ ellenőrzésével kapcsolatos közreműködési kötelezettségét megszegi, illetve az is, ha a kifogások kezelésére az intézmény vezetője nem készít intézkedési tervet. A szabadságvesztés időtartama három évig terjedhet, ha a cselekmény a számvevőszéki ellenőrzés lefolytatását meghiúsítja.
Lázár János Fidesz-frakcióvezető napirend előtt – a kiemelt büntetőügyek eljárására vonatkozó változtatások kapcsán – arról beszélt, hogy bátorság kell egy olyan jogszabály elfogadásához, amely másoknál szigorúbb szabályokat tartalmaz a politikus bűnözőkre. Úgy fogalmazott: aki nem támogatja a javaslatot, az a korrupció pártján áll. Kormánypárti képviselők a munka törvénykönyvének módosítását javasolják. Ebben az áll, hogy a kabinet rendeletben határozhatná meg a bruttó 300 000 forint alatti munkabérek nettó értékének megőrzéséhez szükséges munkabéremelés elvárt mértékét.
Részletek a 3. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.