Senki nem várja a kamat módosítását

Nagy Vajda Zsuzsa
2011. 06. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfőn dönt a jelenleg hatszázalékos szinten álló kamatról a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa. A Reuters által készített felmérésben szereplő elemzők közül kivétel nélkül mindenki a kamattartást valószínűsítette. Szerintük az év végéig változatlan szinten marad a jegybank rátája. Vannak azonban olyan szakmai vélemények is, amelyek szerint egy óvatos, 50 bázispontos csökkenésre lenne lehetőség a jelenlegi helyzetben. Ezt a héten Boros Imre közgazdász nyilatkozta a Magyar Nemzetnek. A monetáris lazításra – mint mondta – az nyitna teret, hogy a hitelminősítők kezdik észrevenni a magyarországi erőfeszítéseket, a jegybank tartalékai magasak, a kockázati felárak csökkennek. Az infláció is lassulni kezdett, a héten közölt adatok szerint a 4,4-4,5 százalékos várakozással szemben 3,9 százalékkal nőttek az árak májusban. Áprilisban még 4,7 százalék volt az infláció mértéke.
Az MNB négy alkalommal nem változtatott a jegybanki alapkamaton. A mostani döntés azért lesz más az előzőhöz képest, mert a monetáris tanácstagok a második negyedéves inflációs jelentés birtokában döntenek. A legfrissebb elemzői előrejelzések szerint 2012 végére 5,5 százalékos szinten áll majd a jegybanki alapkamat. Egy hónappal korábban még a szakemberek számításainak az átlaga jövő év végére 5,75 százalék volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.