Szájer elutasítja a velencei jelentést

Hírösszefoglaló
2011. 06. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország nem tudja elfogadni a Velencei Bizottság által az új magyar alaptörvénnyel kapcsolatban megfogalmazott véleményt – közölte blogbejegyzésében Szájer József, az Európai Parlament (EP) néppárti frakciójának elnökhelyettese. A fideszes politikus felhívta a figyelmet: a Velencei Bizottság elismeri, hogy az új alkotmány biztosítja a jogállamiság és az emberi jogok garanciáit, és azt, hogy Magyarország demokrácia. Üdvözlik, hogy Magyarország – a térségben utolsóként – új, demokratikus alkotmányt fogadott el.
Szájer szerint a határozat tisztáz több, az elmúlt hónapokban a nemzetközi sajtóban, az európai fórumokon vagy a magyar ellenzék részéről megfogalmazott kritikát. Elismeri, hogy a jogalkotó joga az alkotmány bevezetőjének meghatározása, a hivatkozás a magyar történelem és alkotmánytörténet kiemelkedő eseményeire. Szájer megítélése szerint a Velencei Bizottság az alkotmány részletes elemzése során nem tudta kivonni magát „a magyar alkotmánnyal szemben az elmúlt időszakban kibontakozott ideológiai célzatú támadások hatása alól”. A politikus javaslatot tett több, a jelentésben szereplő súlyos vagy értelemzavaró hiba kijavítására, de ezeket a bizottság figyelmen kívül hagyta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.