Szorult helyzetben Merkel

Lázadás tört ki a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) helyi pártszervezeteiben a pártelnök-kancellár, Angela Merkel ellen a tegnapi német lapok szerint. A nagyobbik kormánypárt a hét végén egyfajta válságtanácskozást tartott, miután a CDU támogatottsága az eddigi mélypontra, 30 százalékra csökkent, a taglétszám pedig a folyamatos kilépések miatt először esett ötszázezer alá.

Stefan Lázár
2011. 06. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A berlini Konrad Adenauer Házban feszült volt a hangulat, de az ellenzéki vélekedések, miszerint Merkel lázadókkal találta volna szemben magát, erősen túlzóknak bizonyultak. A kritika a kormány váratlan fordulatokat hozó húzásaira összpontosult anélkül, hogy a bázis véleményét kikérték volna a pénzügyi válságra, az atomenergiára, a hadsereg reformjára vonatkozó döntésekhez. „Számunkra életveszélyes, ha a kormány a párt bevonása nélkül alakítja ki politikáját” – hangoztatta a CDU középosztályát képviselő Uwe Kombrink. „Az ősszel hozott határozat az atomerőművek működésének meghosszabbításáról elhibázott lépés volt” – vélte Philipp Franck, és kifogásolta, hogy az ezt követő száznyolcvan fokos fordulat a CDU-t hiteltelenné tette, politikája nem magától értetődő, és ismételten magyarázni kell. A plénum egy része kétségbe vonta a liberális FDP-vel kötött koalíció életképességét, a zöldekkel kötendő szövetség lehetősége mellett szállt síkra, és kifejezésre juttatta, elvárja a tagsággal való konzultációt, nem elégszik meg a „kancellárválasztó egyesület” passzív szerepével. A bázist képviselő küldöttek elégedetlenségének lényegét a thüringiai Mike Mohring foglalta össze: „Jellegzetes profilt csak világos irányvonallal és megbízhatósággal lehet kialakítani. A pillanatnyi politika – lásd a fukusimai reakciót – nem hoz hasznot.”
A bírálóknak adott válaszában Angela Merkel kiemelte a német gazdasági élet fellendülését, a munkanélküliség csökkenését, az eurózóna kérdéseire adandó villámgyors válaszok szükségességét, a japán nukleáris katasztrófa tanulságaira támaszkodó energetikai fordulat jelentőségét. „Ha a világ változik, akkor nekünk magunknak is változnunk kell. Különben nem vagyunk életképesek” – szögezte le a kancellár aszszony, akit a delegáltak sokkal odaadóbb tapssal búcsúztattak, mint fogadtak.
A CDU bázisának kritikájából adódó alkalmat természetesen az ellenzék kihasználta. A szociáldemokraták (SPD) szerint a Merkel vezette fekete-sárga kabinet levitézlett, új parlamenti választásra lenne szükség. Az SPD parlamenti frakciójának ügyvezetője, Thomas Oppermann a nagykoalícióról azt mondta, „nem állunk rendelkezésre egy sikertelen kormány megmentésére, Németországnak új kezdésre lesz szüksége”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.