Találkozón tisztázna Borut Pahor

Balogh Roland
2011. 06. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sajnálattal értesült a Külügyminisztérium Borut Pahor szlovén miniszterelnöknek a szlovén sajtó képviselőivel május 28-án folytatott háttérbeszélgetéséről, amely során éles kritikával illette a magyar alaptörvényt és néhány más, a jelen kormányzati ciklusban megalkotott törvényt, valamint Orbán Viktor miniszterelnök személyét – írta tegnapi közleményében a külügyi tárca. Mint ismert, a szociáldemokrata szlovén kormányfő a kabinethez közel álló médiumok újságíróinak tartott informális beszélgetésen többek között közölte, „rögtön azután, hogy véget ér Magyarország európai uniós soros elnöksége, politikailag teljes mértékben elszigeteljük.”
A magyar szaktárca közlése szerint az esetet követően Prőhle Gergely helyettes államtitkár múlt hét kedden hivatalában közölte Szlovénia budapesti nagykövetével, Darja Bavdaz Kuret asszonynyal, hogy „magyar részről visszautasítjuk a szlovén kormányfő által elmondottakat”, és hangot adott azon magyar elvárásnak, hogy a szlovén fél nyilatkozatban reagáljon a történtekre. „A magyar reakció nyomán Borut Pahor tegnap a ljubljanai magyar nagykövetnek személyesen adta át Orbán Viktor magyar kormányfőhöz címzett levelét, egyben jelezte, személyes találkozó keretei között szeretné tisztázni a kérdést a kiváló magyar–szlovén kapcsolatok megőrzése érdekében” – írta a Külügyminisztérium közleményében.
Az esettel kapcsolatban lapunk megkereste a szlovén miniszterelnök hivatalát, ám többszöri hívásunkra tegnap senki sem vette fel a telefont. Ugyancsak megkerestük a jobbközép ellenzéki Szlovén Demokrata Pártot, hogy kommentálják Pahor Magyarországot érintő szokatlan diplomáciai kijelentéseit. A párt későbbre ígért választ.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.