Tovább drágulhat az arany

Gazdasági gondok Európában, az Egyesült Államokban és Kínában – három ok, amely miatt elképzelhető, hogy újabb vásárlási hullám indul az aranypiacon. Az év második fele hagyományosan amúgy is erősebb ez elsőnél az ékszer-kereskedelem szempontjából, s ez is az áremelkedés irányába hat.

Erdősi Csaba
2011. 06. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Semmi nem indokolja, hogy az arany unciánkénti ára középtávon 1500 dollár alá essen – derül ki az Aranypiac.hu szakportál legfrissebb előrejelzéséből. A szakértők inkább egy újabb vásárlási hullám elindulását valószínűsítik. E várakozás oka egyértelműen az, hogy az elmúlt hetekben meglehetősen rossz híreket hallanak a befektetők a világ több részéről is. A portál elemzése emlékeztet rá, hogy Görögország gyakorlatilag csődben van, miután a Standard & Poor’s hitelminősítő egyszerre három fokozattal hátrébb sorolta az ország adósbesorolását a létező legrosszabb CCC kategóriába, de Európát is ismert gondok gyötrik, és az Egyesült Államokból is rossz hírek érkeznek. Mindezek mellett Kínában szintén sokasodni látszanak a problémák. – A hatalmas távol-keleti országban csökken az autóeladás, ugyanakkor a rekordszintre emelkedő infláció és a felértékelődő jüan növekvő kamatokkal jár együtt, ami méregként hathat a túlfűtött kínai ingatlanpiacra – írja az elemzés, hozzátéve, hogy mindez, megspékelve az év második felében hagyományosan erős ékszeripari kereslettel, az arany árfolyamának újabb emelkedéséhez vezethet.
A portál elemzése szerint az újabb vásárlási hullám már a harmadik lehet a sorban az elmúlt néhány év alatt. Az első fél éven át tartott, és 2008 végén, a Lehman Brothers bankház összeomlása, s a válság kitörése után olyan váratlanul zúdult a piacra, hogy az érmék és rudak gyártói nem győzték kapacitással, ezért a vevők hosszabb szállítási határidőket is kénytelenek voltak elviselni. A második hullám 2010 második felében söpört végig a piacokon a görög adósságproblémák nyilvánosságra kerülését követően.

Visszahízott vagyonok. Az egyik vezető piacfigyelő cég legfrissebb adatai szerint visszatért a pénzügyi válság előtti szintre a globális befektetési alapokban kezelt befektetői vagyon értéke. A Cerulli Associates kimutatása szerint – amelyet a hétfői Financial Times nyomán a távirati iroda idézett – a globális alapokban lévő befektetői tőke elérte az 53 000 milliárd dollárt, vagyis a válság előtti értéket. A Cerulli előrejelzése szerint az alapkezelőkre bízott globális befektetői vagyon 2015-ig 76 000 milliárd dollárra nőhet tovább. A cég becslése szerint a pénzügyi válság legrosszabb időszakában hozzávetőleg tízezermilliárd dollárral zuhant az alapokban kezelt befektetői tőke értéke.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.