Továbbra is kétarcú a növekedés

Munkatársunktól
2011. 06. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén, ha a magán-nyugdíjpénztári vagyon hatását nem vizsgáljuk, 2,9 százalékos hiány, amennyiben a privát kasszák pénzét figyelembe vesszük, kétszázalékos többlet várható – közölte a Századvég Gazdaságkutató tegnap. Az elemzés szerint a konvergenciaprogram intézkedéseinek köszönhetően javul az egyensúly és az ország versenyképessége, 2015-re ötödével csökkenhet az állam mérete.
A bruttó hazai termék (GDP) az intézet szerint az idén 2,8 százalékkal, 2012-ben pedig 2,7 százalékkal bővül. A hazai gazdaság növekedése továbbra is kétarcú: a bővülés motorja változatlanul az export, míg a belső felhasználás növekedése elmarad a várttól. Ez utóbbi téren is látható azonban javulás: a háztartások fogyasztása valamivel több mint két százalékkal bővülhet az idén – állítják a Századvég kutatói. Jövőre szigorú pénzügypolitika fékezi az árak emelkedését, így 2012 végére 5,5 százalékra csökkenhet az alapkamat. A Századvég szerint jelenleg a legfontosabb kérdés, hogy a költségvetési kiigazítás által érintett csoportok képesek lesznek-e elhelyezkedni a munkaerőpiacon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.