Trichet nem aggódik

Munkatársunktól
2011. 06. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megbízható és stabil valuta az euró – fejtette ki vasárnap a németországi Kielben az Európai Központi Bank (EKB) elnöke. Jean-Claude Trichet (képünkön) abból az alkalomból beszélt erről, hogy a kieli IfW gazdaságkutató intézet közgazdasági díjjal tüntette ki. Trichet utalt arra, hogy az EKB immáron tizenkét éve biztosítja az árstabilitást az euróövezetben, miután az infláció – kisebb-nagyobb kilengésektől eltekintve – tartósan nem ment a bank által kitűzött kétszázalékos célszám fölé. Ugyanakkor a bankelnök arra figyelmeztetett, hogy ismét növekvőben van a finanszírozási hiány az egyes országok államháztartásában.
Miközben az EKB első embere az eurót dicséri, a britek rádöbbentek, nem lehetnek elég hálásak Gordon Brown egykori pénzügyminiszternek, később kormányfőnek azért, hogy országukat távol tartotta a valutauniótól. A távirati iroda összeállítása szerint Brown nevéhez köthető az a gondolat, hogy Nagy-Britannia elvben elfogadja az eurócsatlakozás gondolatát, de csak öt feltétellel. E feltételeket Gordon Brown dolgozta ki, sokak utólagos véleménye szerint úgy, hogy Nagy-Britanniának lehetőleg esélye se legyen a font feladására az euró kedvéért. A Brown által kidolgozott kritériumok alapján azt kellett vizsgálni, hogy eléggé összhangban van-e a brit és az euróövezeti gazdasági ciklus ahhoz, hogy Nagy-Britannia hosszú távon együtt tudjon élni a valutauniós jegybanki kamatszinttel, problémák esetén van-e elég válaszadási rugalmasság az euróövezeten belül, a csatlakozás fellendíti-e a beruházásokat Nagy-Britanniában, jót tenne-e a belépés a londoni Citynek mint Európa és a világ első számú pénzügyi szolgáltatási központjának, és használna-e a brit eurótagság a növekedés és a foglalkoztatás stabilitásának. Gordon Brown 2003-ban kijelentette, hogy az euró meghonosításáról elvégzett hatásvizsgálatok a megszabott fő kritériumok legtöbbjét tekintve negatív eredménnyel zárultak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.