Várjuk a kínai beruházókat

Kitüntetett szerepet szán hazánknak Kína az Európai Unió meghódításában, hiszen a régió egyik kiemelt partnereként tartanak bennünket számon. A már itt lévő világcégek mellett újabb jelentős beruházásokra készülnek a távol-keleti ország vállalkozásai, s ezek megvalósulását elősegítheti a jövő heti kormányfői látogatás.

Hajdú Péter
2011. 06. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kína egyik legfontosabb régióbeli kereskedelmi partnere Magyarország – jelentette ki Vang Csö-ming, a kínai kereskedelmi minisztérium főosztályvezető-helyettese Pekingben, a kínai miniszterelnök európai látogatását beharangozó sajtótájékoztatón. Jól jelzi ezt, hogy a kelet-közép-európai országok számára rendezett térségi fórum Ven Csia-pao (Wen Jiabao) magyarországi látogatásán lesz esedékes, illetve hogy tavaly 28 százalékkal emelkedett a két ország közötti kereskedelmi forgalom, s elérte a 8,72 milliárd dollárt.
A már itt lévő Bank of China, Hisense, TCL, Skyworth, Xoceco, Lenovo, Huawei, ZTE, valamint a Wanhua vegyipari óriás mellett egyre több reménybeli befektető jelent meg a láthatáron. Ezt a vélekedést igazolta Rácz Gábor, a Nemzeti Külgazdasági Hivatal főosztályvezetője, aki elmondta: – A kínai befektetők érdeklődése jelentősen megnőtt az utóbbi időben hazánk iránt, a legkülönbözőbb területeken biztató tárgyalások folynak, de a részletek a befektetők kérésére nem nyilvánosak.
Egy minapi, az Országgyűlésben elhangzott kérdésre adott válaszból az is kiderült, két beruházás elindítása esedékes a közeljövőben: Magyarországról akarja Európát ellátni citromsavval a China BBCA Group Co. – tudtuk meg Pókász Endrétől, a szolnoki önkormányzat sajtószóvivőjétől. A cég Szolnok ipari parkjában 18 milliárd forintos beruházással szeretnék felépíteni az üzemet, amelyhez a kínai fél a technológiát adná, a szolnokiak pedig a telephelyet és a munkaerőt. A tervezett vegyes vállalatban az ázsiaiak 35, a város 45, egy harmadik beruházó pedig 20 százalékkal részesedne.
A fejlesztés jelenleg arra vár, hogy eldőljön, megkapja-e a kiemelt állami beruházás címet és az azzal járó kedvezményeket. Siker esetén már a jövő év elején gőzerővel elkezdődhet az építkezés, amely a környék építési vállalkozásainak is komoly bevételt jelenthet. De az alapanyag-szállítók is jól járhatnak: a gyártáshoz szükséges 120 ezer tonna kukoricát a környékről szereznék be, s a közelben lévő kénsavgyártó is beszállítóként jelenhet meg. Az üzem beindulásával közvetlenül, illetve a beszállítókon keresztül 800-1000 ember kaphat munkát.
Kínai partnerrel napelemüzem létesítését tervezi Berettyóújfaluban az Orient Solar Kft. A Népszabadság szerint a közelmúltban megvásárolt 8,5 hektáros leendő telephelyet a napokban látogatta meg a kínai partner, aki a jövő héten esedékes kínai–magyar kormányfői találkozón is részt vesz majd. Az ország egyik legelmaradottabb régiójába tervezett beruházáshoz a fejlesztők állami támogatásra számítanak. Siker esetén a nyolcmillió dolláros beruházás eredményeként még az idén nyolcszázan kaphatnak munkát az új üzemben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.