Vérszag Görögország körül

Vérszemet kaphatnak a piacok attól, hogy a görög állam fizetésképtelenségének még a látszatát is mindenáron elkerülni akaró Európai Központi Bank és a bankok áldozatvállalását, követeléseik egy részének leírását forszírozó német kormány nem képes dűlőre jutni egymással – közölte a brit közszolgálati BBC egy birtokába került belső uniós jelentésre hivatkozva.<br />

Hírösszefoglaló
2011. 06. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pokolian rossz helyzetben van Görögország. Tegnap gyakorlatilag a teljes nemzetközi sajtó így vélekedett, ám nemcsak a gazdasági médiumok, hanem az Európai Bizottság (EB) tagjai is egyre sötétebben látják Athén helyzetét, és ehhez kapcsolódóan az eurózóna egészének kilátásait. A brit közszolgálati BBC által megszerzett uniós jelentés szerint állítólag José Manuel Barroso bizottsági elnök maga jegyezte meg, hogy a piacok immáron vérszagot éreznek a sérülten vergődő Görögország körül.
A kiszivárgott dokumentum szerint a tervezett második görög pakk uralja majd az európai vezetők jövő heti tanácskozását. A brit Reuters hírügynökség közben tegnap uniós banki körökre hivatkozva arról írt, hogy Németország kérvényezni fogja, hogy halasszák el szeptemberre a 110 milliárd eurós uniós mentőcsomag következő, Athén által lehívható részletének folyósítását. Berlin ugyanis nem támogatja azt a kezdeményezést, hogy a görög mentőcsomagba magánhitelezőket is bevonjanak. Az MTI által is idézett Fitch közben tegnap résnyire nyitotta az ajtót a görög adósságrendezés előtt, ugyanis a hitelminősítő intézet a görög államkötvényeknek – még az uniós helyettes pénzügyminiszterek által nemrég Bécsben megtárgyalt kezdeményezésének mintájára – hosszabb lejáratú új kötvényekre történő cseréjét a fizetésképtelenné nyilvánítás előtti legutolsó fokozatnak tekintené.
A hangulat rányomta a bélyegét a görög belpolitikára is. A szerdai általános sztrájk közepette Jeórjiosz Papandreu felajánlotta lemondását, ám a nap végére már csak kormányátalakítást helyezett kilátásba. Ennek hatására tegnap a szocialista kormányfő több bizalmasa is beadta lemondását. Lutz Karpowitz, a frankfurti Commerzbank valutastratégája szerint ma egyértelműen az látszik, hogy a görög kormány egyáltalán nem stabil, és az ország komoly politikai válság elé nézhet. A Reutersnak nyilatkozó Sztefanosz Manosz is úgy véli, nehéz lenne ma Görögországban olyan vezető politikust találni, aki képes lenne működőképes, eredményeket felmutató kormányt alakítani. A volt görög pénzügyminiszter szerint ráadásul a baloldali Papandreu szerdai hezitáló magatartása után már nem igazán bízik benne senki. Manosz az athéni kormányzati tervekről szólva azt is megjegyezte, a jelenlegi válságban egyszerűen őrültség a kabinet azon ötlete, hogy több állami vállalatot most kezdjen el privatizálni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.