Visegrádi lendület Európának

Neszméri Sándor
2011. 06. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Iveta Radicová szlovák kormányfő elutasítja Kövér László Hospodárske novinynak adott nyilatkozatát és sajnálatosnak tartja a magyar házelnök szavait, Orbán Viktor viszont arról biztosított mindenkit, hogy Magyarország jószomszédi viszonyra törekszik Szlovákiával is. A kormányfő a jó akaratáról és a jóindulatáról biztosított minden szlovák embert, hozzátéve, a magyar alaptörvény nem veszélyeztet senkit. Mindez Pozsonyban hangzott el tegnap azon a sajtótájékoztatón, amelyet a visegrádi tagországok miniszterelnöki csúcsértekezlete után tartottak. A témához nem illő kérdés azért került napirendre a sajtótájékoztatón, mert a szlovák sajtó képviselői nem voltak hajlandók tudomásul venni, hogy ez nem kétoldalú találkozó volt, hanem a szlovák elnöklés lezárása a visegrádi csoportban, illetve a V4-ek felkészülése a lengyel EU-s elnökségre, különös tekintettel a 2013–2020-as költségvetési időszakra, amely kapcsán a négy ország közös érdeke a kohéziós támogatások fenntartása és az unió bővítése a kelet-balkáni régióval.
Karel Scwarzenberg cseh külügyminiszter a tanácskozás öszszegzéseként például azt emelte ki: „a visegrádi tagországok bebizonyították Európának, hogy nem öncélú és magába forduló együttműködésről van szó, hanem természetesről, amely ha sikeres, komoly hozadékot jelent az Európai Uniónak is. Donald Tusk lengyel kormányfő szerint is igen sikeres volt az utóbbi fél év, amely „bebizonyította, hogy a visegrádi tagországok képesek új erőt adni az európai integrációnak és motorjai tudnak lenni a válságos időkben is azoknak a folyamatoknak, amelyek erősebbé teszik az uniót”. A lengyel miniszterelnök kiemelte Magyarország hihetetlen erőfeszítéseit Horvátország csatlakozási tárgyalásainak lezárása érdekében, és elismerően szólt arról is, hogy az EU déli határain kialakult válság kezelésében összehangolta Európa erőfeszítéseit. Donald Tusk reményét fejezte ki, hogy az év második fele legalább olyan sikeres lesz a visegrádiak szempontjából, mint az első volt, hiszen a V4-ek elnöklését Csehország, az EU elnöki posztját Lengyelország veszi át.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.