Visszapattant a mutató

A görögországi hírek ezúttal felfelé húzták a pesti tőzsde indexét, így a BUX, ha szerény mértékben is, de erősödött. Eközben erősödött a forint.

Munkatársunktól
2011. 06. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Átlag körüli forgalom mellett csekély mértékben emelkedett tegnap a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe: a BUX 27,27 pontos növekedés után 22 701,93 ponton állapodott meg. A pesti parketten 13,5 milliárd forint értékben cseréltek gazdát a papírok, a vezető részvények vegyesen szerepeltek. A Magyar Telekom és az OTP hasonlóan teljesített, előbbi 0,5, míg utóbbi 0,4 százalékot javított pozícióján. A Richter egy százalékot veszített értékéből, a Mol árfolyama 0,3 százalékot gyengült. Az olajtársaság tegnap azt közölte a távirati irodával, hogy a társaság a horvát közigazgatási bírósághoz fordult, s azt kérte: az ítélkezőfórum vizsgálja felül és semmisítse meg a horvát pénzügyi felügyelet 2011. május 18-án hozott, a Molnak piaci manipulációt tulajdonító döntését. A Mol hangsúlyozta: a horvát INA olajcég részvényeire tett felvásárlási ajánlatnál tisztességes, nyílt és áttekinthető módon járt el.
Varjú Péter, az Erste Befektetési Zrt. üzletkötője a tegnapi kereskedésről szólva elmondta: délelőtt folytatódott az előző napi gyengülés, majd a görög válság rendezéséről szóló nyilatkozatok oldották a bizonytalanságot. A görög államadósság-törlesztési kockázat árazása csúcsot ért el Londonban. A fejlett piacokon erőteljesebb és hosszabb ideig tartó pozitív hullám indult el, míg a fejlődőkön csupán másfél óráig tartott a jó hangulat, azt követően ismét lejtmenet következett. Sőre Balázs, a Buda-Cash Brókerház határidős üzletkötője mindezt azzal egészítette ki, hogy mostanság a görögországi történések kapják a legnagyobb piaci figyelmet. A szakember szerint van egy kis mozgástér az emelkedéshez, de kedvezőtlen hírekre megint esés jöhet. Mint mondta, a jövő héten dőlhet el, hogy a tegnapi emelkedés – viszszapattanás – folytatódhat-e.
Eközben estére erősödött a forint: 18 óra után az euró 267,73 forint volt a kora reggeli 269,3 forint és az egy nappal korábbi 268,9 forint után, a svájci frankot pedig 221,37 forinton jegyezték a reggeli 224,09 forinthoz és az előző esti 222,4 forinthoz képest

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.