Vita Románia újrarajzolásáról

Prioritásként kezelik a kormányzó demokraták (PDL) Románia közigazgatási-területi átszervezését, jelenlegi elképzelésük azonban ellentétes az RMDSZ-nek a Székelyföldet önálló régióként feltüntető koncepciójával. Eközben a bukaresti lapok szerint a jelenlegi fejlesztési régiókat a magyar veszélytől tartva rajzolták meg.

2011. 06. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legalább nyolc, legfeljebb tizenkét fejlesztési régióra osztaná Romániát Emil Boc kormányfő pártja, a PDL. A demokratákat a napokban Traian Basescu államfő kapacitálta a régóta tervezett régióátszervezés gyakorlatba ültetésére azzal az indokkal, hogy az ország jelenlegi, a negyvenegy megyét hét fejlesztési régióban felölelő közigazgatási beosztása nehezíti az uniós alapok lehívását. A PDL – lengyel mintára – 3-4 milliós lélekszámú vajdaságokra osztaná az országot, egy másik terv szerint 8-12 régiót a prefektúrákon keresztül irányítanának, de megmaradnának a jelenlegi megyék is, amelyek közvetítenének a régiós vezetés és a helyi hatóságok között. Csakhogy az RMDSZ – amelynek javaslatára a demokratákkal idén meghosszabbított koalíciós megállapodás 2012-re ígéri a régióátszervezést – évekkel ezelőtt kidolgozott, a régiók történelmi-kulturális-társadalmi sajátosságain alapuló koncepciója tizenhat fejlesztési és öt makrorégió kialakítását szorgalmazza.
Eszerint a székely Hargita, Kovászna és Maros megye, továbbá a szintén jelentős számban magyarok lakta Bihar, Szatmár, Szilágy és Kolozs megye együtt alkotnának közigazgatási egységet. Mindez persze nagy ellenállást vált ki a román pártok részéről, bukaresti lapkommentárok szintjén azonban kezd megtörni a jég. A legnagyobb példányszámú Adevarul tegnapi vezércikkében azt fejtegeti: az uniós pénzek hatékonyabb lehívásáért feltétlenül szükség van a régiós felosztás átalakítására, ami csak a valóságos helyi autonómia biztosítása esetén valósítható meg. A szerző szerint a román politikának le kellene vetkőznie végre a magyar többségű megyék autonómiájától való félelmet, mert ha európai szellemben – nem etnikai alapon – autonómiát adnak Románia minden egyes régiójának, akkor az európai pénzek is bejutnak az országba.
A szintén mértékadó Evenimentul Zilei leszögezi: a magyar veszélytől tartva a romániai fejlesztési régiók jelenlegi rendszerét politikai szempontok alapján rajzolták meg. „Márpedig Székelyföld mindig is létezni fog a magyarok számára, bármennyire is próbálják eltörölni ezt az elnevezést a román politikusok” – állapítja meg a cikkíró, aki szerint nem Székelyföld léte, nem Tőkés László személye jelenti a veszélyt Románia számára, hanem azok az „idióta és felületes politikusok”, akik 21 évnyi politizálás után sem képesek másként mozgósítani a szavazókat, mint a magyar sovinizmus rémképének felfestésével.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.