Vitairat készült az ifjúságpolitikáról

Vitairat kiadásával kezdte meg a kormány ifjúságpolitikai programjának megalkotását. A dokumentumot szombaton mutatta be Mihalovics Péter, az új nemzedék jövőjéért felelős miniszteri biztos. Nagy Anna kormányszóvivő közölte, a kialakuló koncepcióhoz bárki hozzászólhat.

Mizsei Bernadett
2011. 06. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új nemzedék jövőjéért programcímmel készített ifjúságpolitikai vitairatot a kormány, melynek segítségével társadalmi párbeszéddel szeretnék bevonni a lakosságot a törvényalkotásba. A cél egy olyan program megalkotása, amely iránymutatást adhat a fiatalokról szóló kormányzati döntésekhez. – Ez egy gondolatébresztőnek szánt kiindulási pont, célja, hogy mindenki hozzáadhassa saját elképzeléseit az ifjúságpolitikához, fiatalok és idősebbek egyaránt – jelentette ki a kormányszóvivő. Nagy Anna elmondta, az elmúlt egy évben olyan munka kezdődött, amelyre eddig egy kormánynál sem volt példa: a fiatalokról készült egy ifjúságpolitikai vitairat, amely nemcsak minisztériumi tisztségviselők által íródott, hanem fiatalok bevonásával készült.
A százoldalas dokumentumban ugyanis – amely a www.uj-nemzedek.hu portálon bárki számára elérhető – fiatalok mondják el véleményüket tíz témakörben: Budapest, vidék, családalapítás, nők helyzete, kultúra, tehetséggondozás, oktatás, sport, szórakozás, valamint állampolgári aktivitás. A civilek mellett híres fiatal énekesek, színészek is megszólalnak, hogy gondolatébresztő véleményekkel segítsék a vita elindulását.
A bevezetőben Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes leszögezi: „Magyarország megfiatalítása egyik legfontosabb feladatunk, ezért a kormány stratégiai kérdésként tekint az ifjúságpolitikára.” Mint fogalmaz, hazánk versenyképességének megteremtéséhez helyzetbe kell hozni a fiatalokat a családalapítás, az otthonteremtés, a vállalkozás és az álláskeresés területén is. Navracsics Tibor szerint a fiatalok segítségével ismét vonzóvá válhat Magyarország.
Mihalovics Péter, az új nemzedék jövőjéért felelős miniszteri biztos a sajtótájékoztatón elmondta, az ifjúságpolitikai programalkotás folyamatát három lépcsőben képzelik el. Az első a vitairat elkészítése volt, amelyet társadalmi párbeszéd követ. A következő két hónapban az ország különböző pontjain meghallgatják és összegyűjtik a fiatalok, illetve a különböző szakmai szervezetek képviselőinek kritikáit, javaslatait. A cél, hogy ősz elejére egy olyan programot mutassanak be a kormánynak, amely iránymutatást ad a fiatalokról szóló kormányzati döntésekhez. A társadalmi párbeszéd első állomása csütörtökön Veszprémben lesz. Aki azonban nem tud részt venni a meghallgatásokon, a Facebook internetes oldalon és a program honlapján is kifejtheti véleményét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.