Vulkáni tél Patagóniában

Hírösszefoglaló
2011. 06. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Helyenként fél méterhez közelít az argentin Patagónia chilei határvidékén a mindent beborító vulkáni hamuréteg. A szomszédos dél-amerikai államban a Santiagótól mintegy 950 kilométerre délre fekvő Puyehue tűzhányó június 4-én tört ki – közölték hírügynökségek. A váratlan természeti csapás miatt már több mint 3500 környékbeli lakost ki kellett telepíteni lakhelyéről. A Die Presse osztrák napilap honlapján képgalériát közölt a nem mindennapi eseményről: Patagóniát szürke hóval borított tájhoz tette hasonlatossá az égből hulló hamu. A tavakon, vizeken is finom, szürke réteg úszik. Ezeket egyébként búvárok kutatták át, noha eltűntekről nem érkeztek hírek.
A szálló vulkáni por miatt korlátozták a légi forgalmat is a térségben. A Hír TV szerint részben emiatt veszélybe került az argentin turizmus. A patagóniai síparadicsomokban üresek a hotelek. A turisták egyelőre csak elhalasztották utazásaikat, de a városvezetők attól tartanak, hogy a helyzet hónapokig is eltarthat. A hónap elején működésbe lépett tűzhányóból a légkörbe került hamu miatt több száz repülőjáratot kellett törölni Ausztráliában és Új-Zélandon is. A patagóniai lakosságnak ráadásul áramkimaradásokkal és a vízellátás zavaraival is meg kell küzdenie – ezek a problémák is a hamu számlájára írhatók. A legsúlyosabb Villa La Angosturában volt a helyzet. Az ott lakók hatvan százalékát érintette az elektromos hálózat zavara.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.