Zavahiri az al-Kaida élén

Munkatársunktól
2011. 06. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ajman al-Zavahiri lett az al-Kaida új vezetője – tudatta tegnap az Anszár el-Mudzsáhidín (a Szent harcosok követői) nevű honlapra feltett közleményében a nemzetközi terrorszervezet. A május másodikai amerikai rajtaütésben életét vesztett al-Kaida vezér, Oszama bin Laden örökös jobbkeze, az egyiptomi származású Zavahiri évek óta a nemzetközi terroristahálózat második számú vezetője volt, s a legesélyesebb a stafétabot átvételére. „Az al-Kaida főparancsnoksága bejelenti, hogy az egyeztetések befejezését követően Ajman al-Zavahiri felelősséget vállalt a csoport vezetéséért” – áll a közleményben, amely azt is hangsúlyozza, hogy az új főparancsnok vezetése alatt sem veszít erejéből „az Egyesült Államokkal és szolgájával, Izraellel szembeni könyörtelen dzsihád”. Az iszlamista szervezet kihasználta a bejelentésre irányuló nemzetközi figyelmet, és támogatásáról biztosította az arab tavasz főszereplőit, akik diktatórikus vezetőik, „Amerika korrupt ügynökei” ellen lázadtak fel.
Zavahiri egy múlt heti beszédéből pedig az is nyilvánvalóvá vált, hogy az új al-Kaida ismét felújítaná a tálibokkal való szövetségét, amely Afganisztán 2001-es megszállásakor gyengült meg amerikai követelésre.
A hatvanadik életévében járó Zavahiri Bin Ladenhez hasonlóan szintén rejtőzködve élt a szeptember 11-i terrortámadások óta, elődje kiiktatását követően pedig ő lett az első számú célpont az Egyesült Államok számára. A Kairó környékéről származó Zavahiri az arab világ legfontosabb mecsetje, az al-Azhar egykori imámjának unokája, s egy Egyiptomban nagy tiszteletben álló család sarja. Anvar Szadat elnöksége alatt sok hithű mozlim fiatalhoz hasonlóan a radikális nézetek irányába tolódott el, 15 évesen csatlakozott a Muzulmán Testvériséghez. A kairói orvosi egyetem elvégzését követően három évet töltött börtönben a Szadat elleni 1981. évi merényletben való részessége miatt. Ezt követően találkozott Bin Ladennel; az al-Kaidához 1998-ban csatlakozott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.