A drága házak olcsóbbak lesznek

Hírösszefoglaló
2011. 07. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kevesebbe kerülhetnek ősztől a nagy értékű ingatlanok – állítják az Otthon Centrum szakértői. Az árak esését az okozhatja, hogy október elsejétől a fizetésképtelen hiteladósok harmincmillió forintnál drágább házait és lakásait korlátlanul értékesíthetik majd a hitelintézetek. Az ennél olcsóbb ingatlanokat árverezési kvóta védi, aminek következtében negyedévenként legfeljebb öt százalékuk kerülhet kalapács alá.
Déry Attila, az Otthon Centrum vezető elemzője szerint az értékvesztést csak az tompíthatja, ha a pénzintézetek lassan dobják piacra a lakásokat, a befektetők pedig szívesen vásárolják meg ezeket. – Az árnyomás nagy valószínűséggel csak október 1-je után lesz érezhető a piacon, bár az addig hátralévő időszakban megszaporodhat azoknak a tulajdonosoknak a száma, akik önként próbálnak nagy értékű ingatlanjaiktól az őket terhelő fizetési nehézségek miatt szabadulni – tette hozzá az elemző. Ugyanakkor azt is érdemes szem előtt tartani, hogy a fizetésképtelen adósok között elég kevesen vannak azok, akik harmincmilliónál drágább ingatlant birtokolnak, így az árak csökkenése valószínűleg nem lesz jelentős.
A legtöbb harmincmillió forintnál értékesebb ingatlan egyébként Budapesten, illetve Pest megyében található. Vidéken leginkább Veszprém és Somogy megye településein fordulnak elő nagyobb számban az ilyen típusú ingatlanok, főleg a Balaton-parti városokban. A legkevesebb nagy értékű ingatlan Jász-Nagykun-Szolnok, Békés és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékben található. A harmincmilliónál értékesebb ingatlanok aránya Budapesten a budai kerületekben haladja meg a fővárosi átlagot. A pesti oldalon pedig az V., a VI. és a XVI. kerületekben találhatunk átlagnál nagyobb arányban ilyen ingatlanokat. A főváros vonzáskörzetében szintén a Duna a határvonal, így a nyugati agglomerációban jóval magasabb a nagy értékű ingatlanok aránya, mint a keletiben.
– Mivel javarészt felkapott területeken elhelyezkedő, az átlagosnál jobb minőségű lakásokról és házakról van szó, ezek ideális befektetési célpontok lehetnek – jegyezte meg Kühne Kata, az Otthon Centrum ügyvezető igazgatója. Az ilyen jellegű ingatlanok kínálata nem túl széles, ezért a harmincmilliónál drágább, árverezés előtt álló lakások és házak igen hamar felkelthetik a befektetők figyelmét már az őszi hónapok előtt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.