A felelősség forradalma

A korábbi évekkel ellentétben nagyobb aktivitásra van szükség a fiataloktól, s mentalitásuk részévé kell válnia a kölcsönösségnek és a felelősségnek is – állítja lapunknak adott interjújában Mihalovics Péter. A Fidesz legfiatalabb képviselője február 1-jétől az új nemzedék jövőjéért felelős miniszteri biztosként arra vállalkozott, hogy Az új nemzedék jövőjéért program elnevezéssel 2012–2016-ra dolgozzon ki egy, a fiatalok problémáira válaszokat adó cselekvési tervet.

Lippai Roland
2011. 07. 31. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy Mihalovics Péter elmondta: tisztában vannak azzal a problématömeggel, amivel a mai fiataloknak szembe kell nézniük. Egy államnak, egy nemzetnek lehetőséget kell biztosítania az állampolgárok, a fiatalok számára a boldoguláshoz. Ugyanakkor – a miniszteri biztos szerint – ezek akkor válnak valódi lehetőségekké, ha a fiatalok csodavárás helyett hallatják a hangjukat, és maguk is cselekszenek. A júniusban bemutatott vitairathoz bárki hozzászólhat, a program kidolgozásába a lehető legtöbb szereplőt igyekeznek bevonni a szakmai szervezetektől kezdve a művészekkel bezárólag, így áll össze az az ifjúsági összefogás, amely egy kiváló programnak lehet az alapja.
Mihalovics szerint nagyon sok olyan fiatal él az országban, akik nemcsak önmagukért, hanem a közösségért is tenni akarnak. Nagyon bízik az ifjú generációban, s az idők szavát megértve pontosan tisztában vannak azzal is, hogy milyen csatornákon lehet őket megszólítani, így az internet nagyon fontos területe a kommunikációnak. Kérdésünkre elmondta: csökkenteni kell Budapest és a vidék közötti különbséget, az elmúlt évek falurombolása helyett a kisközösségek támogatására helyezik a hangsúlyt. Egy pályaorientációs rendszer részeként pedig minden fiatalhoz el szeretnének jutni annak érdekében, hogy kialakíthassák az önmaguknak leginkább megfelelő életstratégiát.
Az érintett generációt „csúcsra kell járatni”, s olyan lehetőségeket kell teremteni, hogy helyben is képesek legyenek boldog életet élni. A fiatalok számos más probléma mellett küzdenek a családalapítás nehézségeivel is. Ezzel kapcsolatban Mihalovics kijelentette: jó iránynak tartja azt a kormányzati politikát, amelyik a családok érdekeit is figyelembe veszi a döntések meghozatalakor. Nagyon veszélyes tendenciának minősítette viszont a csökkenő gyermekvállalási és a házasodási kedvet. Szerinte a házasság szentsége egy kipróbált és működő együttélési forma, s arra kell ösztönözni a fiatalokat, hogy családban és azon belüli gyermekvállalásban gondolkodjanak. A politikus nem tartja ördögtől valónak a fiatalok külföldi tapasztalatszerzését akkor, ha azokat hazatérve itthon igyekeznek hasznosítani. – Nem létezik annál fontosabb dolog, hogy a fiatalok biztonságban és boldogságban tudják tervezni a jövőjüket – jelentette ki Mihalovics Péter. A miniszteri biztossal készült interjút az Magyar Nemzet Online-on olvashatják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.