A felügyelet ismét lecsap

Hamarosan újabb pénzügyi szolgáltatót fog perbe az állami felügyelet. A hatóság korábban négy közérdekű eljárást indított: hármat – első fokon – megnyert, egy procedúra még nem zárult le. Az érintett pénzügyi cégek ügyfelei kártérítést követelnének.

Jakubász Tamás
2011. 07. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rövidesen újabb pénzügyi vállalkozás ellen indít pert a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) – tudtuk meg a szervezet szóvivőjétől. Binder István kérdésünkre közölte: hamarosan befejeződnek a jogi előkészületek, a keresetlevelet nemsokára postázzák az illetékes bíróságnak. A felügyelet csak az eljárás megindulása után hozza nyilvánosságra az újabb perbe fogott pénzügyi cég nevét, így Binder István csak annyit árult el: a szóban forgó vállalkozás – a PSZÁF álláspontja szerint – jogsértő módszerrel szólította fel ügyfeleit bizonyos lépések megtételére, s ezzel megsértette a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló rendelkezéseket.
A hamarosan meginduló procedúra lesz az ötödik olyan, az ügyfelek széles csoportjainak érdekeit védő per, amelyet a PSZÁF indított bankok, pénzügyi szolgáltatók ellen. A korábban megkezdett közérdekű eljárások közül eddig háromban született ítélet. Az elsőfokú bíróság – a PSZÁF érveit elfogadva – tisztességtelennek nyilvánította a Zee Capital Pénzügyi Szolgáltató Zrt., a New Chance Pénzügyi Szolgáltató Zrt. és az Általános Hitel és Finanszírozási Zrt. egyes általános szerződési feltételeit. A bíróság – egyebek mellett – kifogásolta a Zee Capital azon kitételét, amely korlátozta, hogy az adós feltűnő értékaránytalanság címén megtámadhassa a céggel kötött kölcsönszerződést. A New Chance feltételei közül például nem állta ki a próbát az a szerződési pont, amely előírta, hogy ha a jogszabályok változása miatt a hitelezőnél többletköltség merül fel, azt az ügyfél – felszólításra – köteles haladéktalanul megfizetni. Az Általános Hitel és Finanszírozási Zrt. pedig azt írta bele – visszás módon – a szerződéseibe: miután a hitelező a vételi jog gyakorlásáról szóló nyilatkozatot és felszólítást elküldi a korábban fizetési késedelembe esett ügyfélnek, a polgár köteles az iratok kézhezvételétől számított öt naptári napon belül az ingatlant kiürítve a vevőnek átadni, különben az ingatlan vételára alapján számított napi 3+3 ezreléknek megfelelő díjat kell fizetnie. – A bírósági ítéletek összesen tucatnyi feltételt minősítettek tisztességtelennek, érvénytelennek – összegezte a szóvivő. Információink szerint a pénzügyi szolgáltatók nem fogadták el az elsőfokú döntést, fellebbezést nyújtottak be.
A pénzügyi cégek ügyfelei élénken érdeklődnek a perek állásáról. Binder István elmondása szerint több tucat polgár keresi meg rendszeresen levélben vagy telefonon a PSZÁF ügyfélszolgálatát, azt tudakolva: mikor adhatja be konkrét kártérítési keresetét a pénzügyi szolgáltató ellen. A szóvivő rögzítette: a felügyelet a kétes szerződési feltételek érvénytelenségének, semmisségének megállapításáért indíthat pert. Azt azonban, hogy az utóbb törvénysértőnek nyilvánított kitétel miatt ténylegesen mekkora kár érte az adott ügyfelet, egy újabb, külön eljárásban állapítja meg a bíróság. A kártérítés megítéléséhez ugyanis szükséges lehet tisztázni például, hogy a polgár milyen szerződést kötött, a megállapodás mennyi ideig élt, s a tisztességtelen feltétel miképpen befolyásolta a viszonyokat. Ezt a pert a kárt szenvedett ügyfél indíthatja meg, akinek az eljárásban csak azt kell bizonyítania: mekkora kár érte.
A felügyelet egy bankot is perbe fogott. A PSZÁF álláspontja szerint az AXA Bank Europe SA a jogszabállyal ellentétesen zárja ki az ügyfelekkel szemben saját felelősségét a bankkártyák letiltásából eredő károk miatt. Úgy tudjuk: az AXA ügyének következő, elsőfokú tárgyalását ősszel tartja meg a bíróság.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.