A fiatalok nélkül nincs megújulás

Ismét Ágh Pétert választotta elnökéül a Fidelitas tegnap Debrecenben tartott, X. kongresszusán. Újonnan választott alelnökként vesz részt a szervezet munkájában Kérdő Zsuzsa hajdú-bihari elnök.

2011. 07. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Térdig állunk a munkában. A fiatalok nélkül azonban Magyarország nem tud megújulni – mondta a Fidelitas tegnapi tisztújító kongresszusához intézett videóüzenetében Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint ahhoz, hogy esély legyen a jövő „megnyerésére”, az országot jelentősen át kell szervezni. A feladatok elvégzéséhez pedig a Fidelitas támogatására is szükség van. Elnöküktől, Ágh Pétertől a kormányfő azt kérte, hogy gyűjtse össze a fiatalokban meglévő energiát, innovációt, újfajta gondolkodásmódot, és bocsássa azt a kormány rendelkezésére.
A kongresszus egyébként több mint 90 százalékos szavazataránynyal – 303 érvényes vokssal – újabb két évre az egyedüli jelöltként induló Ágh Pétert választotta elnökéül. Az eseményre 429 küldöttet delegáltak, akik 16 alelnököt is választottak. Új tisztségviselőként került az elnökségbe Kérdő Zsuzsa Hajdú-Bihar megyei Fidelitas-elnök és a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyeiek által delegált Magera Tibor is. A leköszönő alelnökök között volt Koszorús László, a Fidesz országgyűlési képviselője.
A régi-új elnök közölte, a Fidelitas két legfontosabb feladata a fiatalok érdekeinek képviselete a kormányzati munkában, valamint a szervezetépítés. Jelenleg 148 önkormányzati képviselőjük, számos polgármesterük, két európai parlamenti képviselőjük és két tucat országgyűlési képviselőjük van – emelte ki beszédében Ágh Péter.
Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke, Debrecen polgármestere a kongresszust üdvözlő beszédében úgy fogalmazott, Magyarország ma Európa legizgalmasabb állama, ahol véleménye szerint jó fiatalnak lenni. Fontosnak ítélte, hogy a fiatalok jelen legyenek a hosszú távú döntések meghozatalánál, mert azok elsősorban őket érintik.
Szijjártó Péter, a Fidelitas korábbi elnöke is a szervezetépítés fontosságát hangsúlyozta, mondván, nagy energiát igényel a kormányzati és önkormányzati munka, és erős háttérszervezet nélkül nem lehetnek sikeresek 2014-ben. Nyitrai Zsolt infokommunikációért felelős államtitkár, korábbi Fidelitas-alelnök úgy fogalmazott, szókimondó, vagány, forradalmár, trendi és szabadelvű szervezetnek kell lenniük, s nem az a dolguk, hogy kis Fideszként működjenek. A másik korábbi alelnök, Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere azt emelte ki, hogy a fiataloknak valóban ott kell lenniük a kormányzásban, ám eközben nem mondhatnak le közösségük értékeiről.
Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója a kongresszushoz szólva úgy fogalmazott, a Fidelitasnak ma már „nincs versenytársa a pályán”, az Ifjúsági Demokrata Fórum, az Új Generáció és a Fiatal Baloldal is eltűnt. Ez a Fidelitas erősödése mellett pedig véleménye szerint jórészt az MSZP-kormányok fiatalokat mellőző politikájának eredménye.

Alkalmas. Orbán Viktor miniszterelnöknek minden szempontból adott a tudása és a képességei ahhoz, hogy kivezesse az országot a válságból – mondta Vona Gábor, a Jobbik elnöke hét végén Veszprémben, ahol bemutatta könyvét. A politikus ugyanakkor hangsúlyozta azt is, e politikai adottságai ellenére Orbán Viktor szerinte „az elmúlt húsz év csapdájában vergődő ember, aki nem tud szabadulni a láncaitól”. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.