A görög bajok fűtik a frankot

Miközben a magyarok többsége 165 forint körüli árfolyamon vette fel a hitelt svájci frankban, tegnap ismét újabb történelmi csúcson, már 228 forintnál járt az alpesi deviza árfolyama a görögországi bizonytalanságok eredményeképpen. Az euró ára továbbra is stabilnak mondható, amiből az látszik, hogy a befektetők bíznak a Széll Kálmán-tervben.

Nagy Vajda Zsuzsa
2011. 07. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rekordszintre drágult a svájci frank a forinthoz képest, tegnap reggel 227,9 forintot is adtak az alpesi fizetőeszközért. A múlt héten több alkalommal is túlszárnyalta a korábbi történelmi csúcsértékeket a frank, legutóbb pénteken, amikor 227,5 forintba került a valuta. Más volt a helyzet az euró esetében, az uniós fizetőeszközhöz képest a hazai pénz értékében nem látszott érdemi elmozdulás tegnap, sőt nyitás után enyhe erősödés volt megfigyelhető. Az eurót 268,63 forinton jegyezték a múlt heti záró 269,55 forint után.
– Nem a forint gyengül, hanem a svájci frank erősödik az euróval szemben, s ez kihat a hazai fizetőeszköz és az alpesi valuta közötti viszonyra is – mondta a Magyar Nemzetnek Madár István közgazdász. Az uniós valutával szemben a hazai fizetőeszköz értéke év elejétől nőtt: az euró ára kisebb-nagyobb kilengésekkel júniusra a 260-as tartományba esett vissza a 280-hoz közeli szintről. – Mindez továbbra is azt jelzi, hogy a befektetők megelőlegezték a bizalmat a Széll Kálmán-tervnek. A hazai fizetőeszköznek az is támaszt nyújt, hogy amíg kiderül, milyen eredményességgel hajtható végre a kormányprogram, az ország finanszírozhatósága százszázalékosan biztosítva van a nyugdíjvagyon bevételeinek köszönhetően. A rövid távú nem fizetési kockázat tehát nulla – mutatott rá a szakember.
– A fordulópontot a holnap-holnaputáni görögországi szavazások jelenthetik a svájci frank árfolyamában. Ha a képviselők többsége áldását adja a megszorításokra és a privatizációra, egy héten belül a forint is visszaerősödhet a 215-ös szintre a frankkal szemben – mondta lapunknak Karsai Péter, a Commerzbank elemzője. Ha azonban nem oldódnak az aggodalmak Athén közvetlen csődveszélyével kapcsolatban a héten, akkor a 230-as szint elérése felé is megnyílhat az út. Karsai szerint a Kínával való együttműködés hírére a forint jelentősen erősödött volna, ha nem vet árnyékot a magyar piacra is az uniós adósságválság. – Ha a külső környezet nem akadályozza meg, a forint a befektetők egyik kedvence lehet újra – vélekedett a szakember, aki szerint év eleje óta a magyar gazdaság „fundamentumai” sokat javultak.
Hozzávetőleg negyven százalékkal növekedett eddig a törlesztőrészletük azoknak, akik svájci frankban adósodtak el; a tömeges hitelfelvétel a magyarok körében a 165-166-os árfolyamon történt. A törlesztőrészleteket egyrészt az alpesi fizetőeszköz értékében 2008 szeptembere óta bekövetkezett ötvenszázalékos emelkedés, másrészt a berni kamatemelés is növelte.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.