A gyulaiak nemzetközi kapcsolatai

P. Szabó Ernő
2011. 07. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oskaras Korsunovas, a világhírű litván rendező mutatta be vilniusi társulatával Shakespeare Vihar című drámáját Miranda címmel a Gyulai Várszínházban tegnap este. A produkció világpremier, ezt követően a litván társulat a lengyelországi Gdanskban, majd a romániai Craiovában vendégeskedik ezzel a darabbal.
Az előadás sikere tovább erősíti a gyulai Shakespeare-fesztivál növekvő rangját, amelynek köszönhetően egyébként a napokban meghívták egy újabb világszervezetbe. Az elmúlt héten Gedeon József levelet kapott Patrick Spottiswoode-tól, a londoni Globe Színház igazgatójától, aki egyúttal a Shakespeare Theatre Association elnöke, hogy szeretnék felvenni tagnak a gyulai Shakespeare-fesztivált. A Shakespeare Theatre Association elsősorban tengerentúli Shakespeare-fesztiválokat és -színházakat tömörít, de tavaly úgy döntöttek, hogy világszövetséggé bővülnek, és az USA-n kívüli fesztiválokat és színházakat is felvesznek a szövetségbe. Európából jelenleg csak néhány tagja van a STA-nak, megtiszteltetés tehát a felkérés, amely egyben jelzi a gyulai Shakespeare-fesztivál nemzetközi elismertségét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.