A helyszínen fizethet a szabályszegő

Helyszíni bírság kiszabását és a szabálysértési eljárás gyorsítását is szorgalmazza a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium munkaanyaga.

Munkatársunktól
2011. 07. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szabálysértési eljárás bonyolult és lassú, ezért a a normaszegőkkel szemben gyorsabb és eredményesebb fellépést tenne lehetővé a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium munkaanyaga, amelyből a napokban a Népszabadság is idézett. A szabálysértési törvény tervezete szerint a cél az, hogy az ügyek többségét a lehetőség szerint azonnal érdemi – és jogerős – döntéssel lezárhassák. Ezért az elkövetőket minden lehetséges módon a helyszíni bírság elfogadására ösztönöznék. Ilyen hatása lenne annak is, ha tovább nőne a helyszínen, illetve a szabálysértési eljárásban kiszabható büntetések közötti különbség. A bírság kifizetését megtagadó személyt azzal is a hatósággal történő fokozott együttműködésre késztethetnék, hogy deklarálják: amennyiben a vétkest elmarasztalják, a szabálysértési eljárásban mindenképpen nagyobb összegű büntetésre számíthat – olvasható a döntés-előkészítő anyagnak szánt dokumentumban.
Közlekedési szabálysértésnél az elkövetőre másként is nyomást gyakorolhatnának. Például kevesebb büntetőpontot adnának annak, aki elfogadja a helyszíni bírságot. A munkaanyag szerint a szabálysértési eljárás is legfeljebb pár nap haladékot jelentene. Ha a szükséges bizonyítékok megvannak, az ügyet legkésőbb az ötödik napon le kellene zárni. A határozat meghozatalát az elkövető távolmaradása sem akadályozná.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.