A japán Szava aranyat ér

Azért ezt még szokni kell: Japán világbajnoki címet nyert labdarúgásban. Igaz, „csak” női fociban, miután a németországi vb vasárnap éjszakai döntőjében 2-2-es döntetlen és hosszabbítás után büntetőpárbajban verte az Egyesült Államok együttesét. De győzött a szakág egésze; a sorrendben hatodik vb-vel, amelyet húsz évvel az első után rendeztek meg, a női futball nagykorúvá vált.

Munkatársunktól
2011. 07. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Japán a világranglista negyedik helyezettjeként érkezett, és háromszor kellett felborítania a papírformát, míg odaért a dobogó tetejére. A negyeddöntőben a végső sikerre is esélyes házigazda németeket, az elődöntőben 0-1-ről fordítva 3-1-re a svédeket, majd a vasárnap éjszakai fináléban az amerikaiakat gyűrte le. Utóbbiakat ráadásul kétszer is vesztes állásból fordítva, először a rendes játékidőben, a 81. percben 1-1-re, majd a hosszabbítás 117. percében 2-2-re egyenlítve. Innentől már kevés kétség maradt azt illetően, hogy a büntetőpárbajt is jobban viselik majd az előzetesen esélytelenebbnek ítéltek, és így is történt: három amerikai hibával szemben csupán egyszer rontottak. Ezt követően pedig olyan ünneplésbe, ölelkezésbe, fetrengésbe, fogtak, hogy a fegyelmezett, befelé forduló ázsiaiakkal kapcsolatos minden tévhit megdőlt. Vitathatatlanul Homare Szava lett a nap és a vb hőse, hiszen a 117. percben ő egalizált, öt góljával gólkirályi címet érdemelt ki, ráadásul a torna legjobb játékosának is megválasztották. A 32 éves középpályás a nemzetközi szövetség honlapján így áradozott: „Éremért jöttünk, de el sem tudtam volna képzelni, hogy végül mi nyerünk. Ez az ötödik
vb-m, az előző négyen nem csináltam semmit, pedig tizennyolc éve szerepelek a nemzeti csapatban, úgyhogy hosszú-hosszú várakozás ért most véget.”
Szava a sikert édesanyjának ajánlotta, aki Japán döntőbe jutásának hírére otthon repülőre ült, és meg se állt Frankfurtig, de az örömben sokkal többen osztoznak. Hisz az aranyérem még a szakmabelieket is olyan váratlanul érte, hogy a rajt előtt prémiumot sem tűztek ki az elsőségért, az országos szövetség elnöke csupán a négybe jutás hírére utazott Németországba, ahol közölte: a végső győzelem 13 ezer eurót ér. Az atomkatasztrófa által sújtott Fukusima körzetéből jött számos játékosnak nyilván még annál is sokkal többet.
Amint azt a bevezetőben is említettük, hosszú távon a komplett női szakág nyerte talán a legtöbbet. Hiszen több mérkőzésen is telt ház volt – ezt esetenként 40-50 ezer, de a berlini nyitómeccsen 74 ezer nézőt jelentett –, a hazaiak összecsapásait átlagosan 16 millióan követték a képernyők előtt, a fináléban ott ült a tribünön az 57. születésnapját épp vasárnap ünneplő Angela Merkel kancellár, egykori elődje, Helmut Kohl, továbbá a német államfő és a parlament elnöke is.
Mindezek ismeretében nem csoda, ha négy év múlva már nem 16, hanem 24 csapatos vb-t rendeznek. A férfiaknál ez az ugrás az 1930-as rajtot követően csak 1982-ben történt meg, a hölgyeknél 1991 és 2015 között kevesebb mint feleannyi idő telik majd el.
A vb krónikájához tartozik még, hogy a bronzérmet a svédek kaparintották meg a Franciaország feletti 2-1-gyel, a korábbi öt torna során duplázott Egyesült Államok és Németország, valamint az egyszeres első Norvégia után Japán a női labdarúgás negyedik világbajnoka.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.