A korona mellett maradhat a csillag

Munkatársunktól
2011. 07. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szeptember elsejéig, illetve még egy évig viselhetik a hazai szálláshelyek a régi minősítéseket. Eközben július elsejétől életbe lép az új rendszer, amelynek lényege: a jövőben csillag helyett korona- és napraforgójelekből tudhatjuk meg, hogy milyen kategóriába tartozik az általunk kiválasztott pihenőhely. Ezt szabályozza az az új kormányrendelet, amelyet tegnap Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium belgazdaságért felelős államtitkára ismertetett. A jogszabály szerint a Nemzeti Tanúsító Védjegy úgy lép életbe, hogy 2012. július 1-jéig meghoszszabbították a korábbi minősítés viselésének határidejét azoknál a szálláshelyeknél, amelyeknél még nem készültek el az új védjegy szabályai. A már kidolgozott Nemzeti Tanúsító Védjeggyel rendelkező szálláskategóriák, azaz a fizetővendéglátók, falusi szálláshelyek, kempingek és üdülőházak esetében szeptember 1-jéig használhatók a korábbi minősítések, ezt követően azonban már az újat kell alkalmazni. Szatmáry azt is kiemelte, hogy az állami tulajdonú védjegy alkalmazása egyelőre ettől az időponttól kezdődően sem lesz kötelező. Erről ugyanis még nem született döntés, amellett azonban szakmai érvek szólnak, hogy az új védjegy használatát bizonyos idő után már ne lehessen elhagyni.
A tegnapi tájékoztatón Márkus Éva, a Magyar Turizmus Zrt. kommunikációs irodavezetője a védjegyhasználattal kapcsolatban leginkább azt hangsúlyozta, hogy annak szerepét a fogyasztókkal és a szolgáltatókkal meg kell ismertetni. Elhangzott az is, hogy a szálláshelyeket a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság ellenőrzi majd. Elsősorban azt vizsgálják, hogy az alkalmazott besorolás nem vezeti-e félre a fogyasztót.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.