A Mol cáfolja a vádat

Cáfolja a Mol, hogy tízmillió eurót utalt volna Ivo Sanader volt horvát kormányfőnek azért, hogy a társaság hozzájusson az INA vezetői jogaihoz – amint azt a Jutarnji List című horvát lap állítja ügyészségi forrásokra hivatkozva. A horvát ügyészség sem erősítette meg, hogy a magyar cég vezetőjét vizsgálnák.

Dékány Lóránt
2011. 07. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kenőpénzt adott a Mol a volt horvát kormányfőnek 2009-ben, hogy megszerezhesse az INA irányítását – írta tegnapi számában a Jutarnji List. A lap azt állítja, hogy a magyar olajtársaság tízmillió eurót fizetett ki két ciprusi offshore cégen, a Cerena Holding Limiteden és a Hungary Oil Product Limiteden keresztül az Ivo Sanader akkori horvát miniszterelnökhöz közel álló Robert Jezic svájci offshore cégének, a XenoplastShipping AG-nak.
– Ami a horvát médiában megjelent, az mind találgatás és szóbeszéd. A Molnak semmilyen hivatalos információja nincs az állítólagos nyomozásról – tudatta lapunkkal a magyar vállalat. Egyben leszögezték, hogy „soha semmilyen kifizetés vagy fizetségről való egyezség nem történt, sem közvetlenül, sem közvetetten, sem az INA privatizációja során, sem azt követően a horvát politikai élet egyetlen szereplőjével vagy döntéshozójával kapcsolatban sem”. A Mol visszautasította az ezzel összefüggésben tett gyanúsításokat, amelyekkel szemben szigorú jogi eszközökkel kíván fellépni.
A horvát államügyészség sem erősítette meg a horvát lapok információját, miszerint Hernádi Zsolt, a Mol vezérigazgatója ellen vizsgálat folyna, csupán azt közölte a távirati irodával, hogy az Ivo Sanader elleni korrupciós vizsgálat során két újabb gyanúsított neve merült fel.
Mint ismert, Sanader 2009. szeptember 6-án mondott le kormányfői tisztségéről, ellene jelenleg korrupció gyanújával folytat vizsgálatot a horvát ügyészség. Az eljárás azután indult, hogy 2010 márciusában őrizetbe vették volt helyettesét, Damir Polancecet, akit akkor a Podravka privatizációjával kapcsolatos korrupcióval vádoltak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.