A nemi erőszak ellen tiltakoznak

Győr Ágnes
2011. 07. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma tartják Budapesten hazánkban először az úgynevezett Ribi sétát (Slut Walk), amelynek résztvevői a nemi erőszak és a szexuális zaklatás ellen tiltakoznak. A Nem az nem! szlogenű rendezvény eredetileg a kanadai Torontóból ered, ahol a helyi rendőrség egyik tagja idén januárban nagy felháborodást keltett. A rendfenntartó azt nyilatkozta, hogy ha a nők nem akarnak az erőszak áldozataivá válni, ne öltözzenek úgy mint a „ribancok”. Áprilisban háromezer nő vonult Toronto utcáira, hogy így emeljék fel szavukat a nemi erőszak áldozatainak stigmatizálása ellen.
Azóta világszerte hatvan városban, Európában, Londonban és Lisszabonban is megrendezték az eseményt. Július végén Újdelhiben is felvonulnak a mozgalom támogatói, bár a szervezők ez utóbbi esetben a visszafogottabb Szemérmetlen front nevet adták a felvonulásnak, és szigorúbban szabályozzák, hogy mit viselhet a résztvevők. A magyar rendezvény szervezőinek egyetlen megkötése, hogy mindenkin legyen ruha. – Körülbelül 200 emberre számítunk – mondta lapunknak Kiss Nóra, a hazai felvonulás ötletgazdája. Az eseményt a rendőrség biztosítja. A résztvevők a Gödör klub előtt délután öttől gyülekeznek, majd a Vörösmarty tér, Váci utca, Ferenciek tere és az Astoria érintésével kanyarodnak vissza a kiindulási ponthoz. Nem számítanak atrocitásokra, mivel az esemény olyan üzenetet hordoz, amellyel a többség alighanem egyetért – tette hozzá a szervező. Az esemény után a Gödör klubban kerekasztal-beszélgetés lesz a nemi erőszakról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.