A svájci franktól duzzad a feketelista

Hírösszefoglaló
2011. 07. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megközelítette a kilencszázezret a banki feketelistán szereplő adósok száma – adta hírül tegnap a Portfolio.hu. Az internetes gazdasági újság tudatta, hogy – a BISZ Központi Hitelinformációs Zrt. legfrissebb adatai szerint – június végén 871 ezer magánszemély szerepelt abban a kimutatásban, amely a legalább kilencven napja fennálló, minimálbérnél nagyobb összegű tartozásokat maguk előtt görgető, új hitelre aligha gondoló polgárok nevét tartalmazza. A Központi Hitelinformációs Rendszer adatsora (KRH), közkeletű nevén a BAR-lista idén február végén volt a leghosszabb, ekkor 939 ezren szerepeltek a regiszterben. Egy jogszabályváltozás miatt az egy éven túli lezárt tartozással rendelkezők – mintegy százezer fő – márciusban lekerültek a listáról. – Ha a módosításra nem került volna sor, a BAR-listások száma ma megközelítené az egymilliót – írta a Portfolio.hu.
Érdemes megvizsgálni az úgynevezett élő mulasztással rendelkező magánszemélyek számát. Ők jelenleg 806 ezren vannak, ami 18 százalékkal haladja meg az egy esztendővel korábban rögzített 682 ezret. Félő azonban, hogy az újabb és újabb csúcsokat ostromló frankárfolyam miatt az év második felében egyre többeknek okoz majd gondot a törlesztők kifizetése, s emiatt mind többen kerülnek fel a listára.
Az internetes lap kiemelte, hogy a június végi adat szerint a 806 ezer mulasztóra másfél millió mulasztás jutott, tehát azok száma is emelkedett, akik egyszerre több hitellel is késlekedtek. A lezárt mulasztások száma ugyanakkor számottevően, 372 ezerről 147 ezerre csökkent. A Portfolio.hu ugyanakkor rámutatott: a mérséklődés hátterében az említett jogszabály-változtatás áll, hiszen ma már csak a legfeljebb egy éve lezárt ügyletek szerepelnek a rendszerben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.